Keinoelm

Tietoviikko.comista lytyi Peter Nymanin kolumni “Unia shkisist lampaista”, jossa hn ksittelee suhtautumista keinoelmn.

Nymanin mukaan Sonyn robottikoira Aibo on reaalimaailman esiaste Blade Runner -elokuvan Rachelille – keinoelmlle, johon on mahdollista kiinty.

Itse trmsin thn jo viitisen vuotta sitten asentaessani kotikoneellemme Dogzin. Asennuksen jlkeen tietokoneessa asui pieni koira, jonka kanssa voi leikki ja jota voi silitell ja rapsutella. Kun kone ji toimettomaksi, ruudunsstj aktivoitui ja tekokoira otti pivunia, leikki itsekseen ja ulvoi ikvns. Kun koneella taas alettiin tehd tit, koira ilahtui isntns jlleennkemisest vhintn yht paljon kuin oikeakin koira.

Kyseess oli hauskasti ja osuvasti tehty koirasimulaattori, joka kuitenkin muuttui hiljalleen vhn enemmksi kuin pelkksi ohjelmaksi. Koira kasvoi ajan myt, oppi erilaisia temppuja ja kasvatti itselleen jopa jonkinlaista luonnetta.

Ensimminen muistutus keinoelmn kiintymisest tuli, kun Dogz rikkoi tietokantansa eik ruudunsstj en kynnistynytkn. Oliko lemmikkikoira mennyt shkisten koirien taivaaseen? Onneksi tietokannasta lytyi varmuuskopio ja koira saatiin palautettua huiskuttamaan hntns ruudulle.

Mutta aivan kuin oikeidenkin koirien kanssa, ennemmin tai myhemmin tulee aika heitt jhyviset. Vanha Pentium oli saapunut tiens phn ja uusi voimakkaampi tietokone astui sen tilalle. Vanha kone vaihtoi kyttjrjestelmns Linuxiin.

Kun aloin formatoida kovalevy, tajusin kki ett virtuaalikoiramme oli samalla hetkell mennytt. Sill hetkell keinoelmn kiintyminen sai reaalimaailman merkityksen palana kurkussa. Nkisimmek en koskaan toisiamme?

Virtuaalinen elm ei ole onneksi aivan yht julmaa kuin todellinen elm. Keinokoiramme jatkaa edelleen eloaan usealle eri Zip-levykkeelle hajautettuna varmuuskopiona. On lohdullista tiet ett kun ikv kasvaa liian suureksi, psen viel tapaamaan shkist lemmikkielintni, vaikkapa sitten asentamalla uudelleen Windows 95:n.

One thought on “Keinoelm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *