Ilmalämpöpumppu

Kirjoittaja Sami, 3.4.2004

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

  Jutussa “Ilmalämpöpumppu” on 4,319 kommenttia:

  • JH says:

   TP kirjoitit: “Toshibassa puhallinnopeus jää manuaalilla säädettyyn, vaikka takka nostaa lämpötilaa ja ulkoyksikkö sammuu”.
   Ei pidä paikkaansa kun lämpötila nousee n.2,5 astetta yli pyynnin lopettaa Toshibani sisäyksikkö puhalluksen myös manuaalilla.

  • V-M says:

   Olen päättänyt hankkia ILP:n. Merkki vielä hieman hakusessa.
   Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtona Toshiba daisekai joko RAS-10EAVP-E tai RAS-13EAVP-E.
   Talo kaksikerroksinen, neliöitä 128 m2. Suorasähkölämmitys, lattialämmitys, ei tulisijoja.
   Perusteeni ILP:n hankinnalle:
   1) Viilentää kesällä,makuuhuone yläkerrassa
   2) Asuinmukavuus “puhtaamman” huoneilman muodossa
   3) Mahdollinen sähkön säästö lämmöntuotossa

   Hankinnan kuoletusajasta ei tarvitse välittää. Mielestäni se on sivuseikka.
   Käydyissä keskusteluissa se on mennyt jo saivartelun tasolle.
   Hankkivathan ihmiset tänä päivänä Plasma televisioita ja laittavat niihin reilusti yli 2000 € ja eivät varmasti ajattele takaisinmaksuaikoja!

   Eli laitteen toimintavarmuus ja käyttömukavuus etusijalla. Olen valmis maksamaan siitä, että saa toimivan laitteen.

   Täällä Kuopiossa Toshiba Daisekai RAS-10EAVP-E maksaa asennettuna 2090€ ja RAS-13EAVP-E on 200€ kalliimpi.
   Onko hintapyynnöt kohdallaan?

   Antakaa kommentteja laitteesta ja hintatasosta.

  • JH says:

   V-M:lle Maksoin ras-10:stä 2050€ pidin vähän kalliina, mutta oli kyllä 7m kylmäputket ja itse en tehnyt mitään asennustöitä. Laite ok. lämmitti 100neliötä -20asteessa ei ole oluut jäätymisongelmia.
   Ainoastaan tämä käyntiinlähtö sammutuksen ja ajastuksen jälkeen arvelluttaa kysyin asiasta edellisellä sivulla odotelen vielä kommentteja.
   Muista vaatia kunnon kumit pumpun alle ja mielellään seinänväliinkin alkuperäiset on olemattomat puhu jo tilatessasi.

  • jore says:

   JH ja TP. Taitaa Toshibassa tulleen muutos uusimmassa mallissa tuon suhteen koskapa liikkeessä ollut Toshiba daiseikai puhalsi täysillä niin kauan kuin itse liikkeessä olin, eli noin puoli tuntia vaikka lämpötilapyynti oli alin mahdollinen, eli 17 astetta. Eli ainakin uusimmat Toshibat jatkavat manuaalisäädöllä samalla puhallusnopeudella tarvitsi lämmintä tai ei. Koe siis tehtiin säätämällä kaukosäätimestä pyyntiä pienemmälle. Takan lämpötilaa nostavaa vaikutusta ei pystytty kokeilemaan mutta lienee sama tulos.

  • Hanski says:

   Kyllähän se tuo minunkin fujitsu jää seurannalle (pienelle nopeudelle)kun takan lämpö alkaa vaikuttamaan, mutta ajatuksena oli että se alkais kierrättään lämmintä ilmaa kun automaatilla esim. lämpö nousisi vaikka 3 astetta yli pyydetyn.Normaali käytöllä se saa olla seurannalla kun ei ole lisä lämpöä huoneessa. saahan sen manuaalilla puhaltamaan mutta ajattelin että tuollainen olisi hyvä ominaisuus kun ihminen on mukavuuden haluinen ja täytyyhän se sitten laittaa manuaalilta taas lämmitys käyttöön kun lämpö tippuu alas.

  • JH says:

   Kokeilin Jore tuota saamaa, ip on kirrättänyt ilmaa nyt 2tuntia ilman pysähtymistä eli en tiedä mikä lie johtavan tuon sisäyksikön hiljenemiseen. Iltaisin on vain useasti toistunut tilanne jossa tuuletin on pysähtynyt pariksi kolmeksikin tunniksi pyynnin ollessa 20 huonelämpö 22,5.

  • teukka says:

   V-M kirjoittaa:
   Hankinnan kuoletusajasta ei tarvitse välittää. Mielestäni se on sivuseikka.
   Käydyissä keskusteluissa se on mennyt jo saivartelun tasolle.
   Hankkivathan ihmiset tänä päivänä Plasma televisioita ja laittavat niihin reilusti yli 2000 € ja eivät varmasti ajattele takaisinmaksuaikoja!
   ******************

   Plasma-TV on jonkinverran huono rinnastus lämpöpumppuun. Plasma-TV:tä ei hankita sen vuoksi, että töllötyskulut pienenisivät.

   Lämpöpumpun hankkimisen miltei yksinomainen peruste on lämmityskulujen alentaminen ja se hankitaan lämmityksen lisälaitteeksi.

  • Jore says:

   Muuten olisikohan tuo katsomisen arvoinen asia kun teeveessä tulisi toshiban asennus. Siitä näkyy olevan tieto Kyrönmaan kylmälaitehuollon sivulla jemimar.fi “TOSHIBAN ASENNUS
   MUISTA KATSOA REMONTTIREISKA 27 ja 29 TAMMIKUUTA!”

  • Jore says:

   JH. Ehkä se vaan tekee sen. Mitsunihan tekee tuon aina, eli lopettaa kierrätyksen. Huijaan sitä silloin kun haluan pelkkää kierrätystä, eli laitan kylmätoiminteelle ja pyynniksi 30 astetta. Laite kierrättää orjallisesti ilmaa piittaamatta mistään lämpötilojen muutoksesta. Niin jos asuntoni lämpötila jostain syystä nousisi yli 30 niin silloinhan se viilentäisi.

  • Anne says:

   V-M:lle. Meillä on 116 neliöinen talo yhdessä kerroksessa ja pumppuna Daiseikai RAS-10EAVP-E. Hankimme pumpun syksyllä Jyväskylästä ja hinta oli asennuksineen 1650 ekee. 13 olisi ollut muutaman sata euroa kalliimpi. Palstaa seuraamalla olen saanut sen käsityksen, että hintataso on tuosta noussut, ja kympit maksaisivat nyt tuon pari tonnia. Mutta aina kannattaa yrittää tinkiä:) Lisäksi kannattaa muistaa kotitalousvähennyksen merkitys asennuksen osuudesta.

   Meillä oli Daiseikaissa ongelma puhaltiminen AUTO-säädön kanssa (vika ei ollut pumpussa, jos kiinnostaa niin selvitys löytyy ylempää), mutta kun se korjaantui niin voin sanoa, että olemme tyytyväisiä valintaamme. Kymppi riittää lämmittämään talomme, kun pakkanen lähestyy kahtakymmentä niin silloin lämmitämme lisäksi takkaa. Ja ainahan voi laittaa lämmöt päälle taloon, jos viluttaa. Sinällään pumppu riittää yksinkin lämmitykseen ainakin lähelle kahtakymmentä pakkasastetta (tänä vuonna kokemusta kovemmista pakkasista on vähän), mutta kun olen “vilukissa” niin takan tuottama lisälämpö tuntuu mukavalta.

   Ehkä sinun kannattaisi harkita kuitenkin isomman mallin hankkimista. Perusteena se, että talonne on isompi ja kaksikerroksinen. Itsekin mietin RAS-13:ta, mutta liikkeen edustajan mielestä RAS-10 oli meille riittävä. Ja kuten totesin, niin se on ollutkin, mutta mielessä on käynyt, että voisiko isomman pumpun sisäyksikön puhallusta pitää pienemmällä (ja jos voisi niin vaikuttaisiko se ääneen). Meillä sisäyksikkö on olohuoneessa eikä ääni häiritse 3-tasoon asti, mutta siitä kovempi puhallus alkaa vähän häiritä tv:n katsomista ja nukkumista. Makuuhuoneen oven kun pitää olla auki, että lämpöä riittää.

   Minulla oli suunnilleen samat perusteet kuin sinulla laitteen hankinnassa. Luotettavuus, käyttömukavuus ja lämmitysteho merkitsivät ja tässä järjestyksessä. Eikä vailla merkitystä ole viilennyksen mahdollisuus kesällä. Tästä olin valmis maksamaan kohtuuhinnan, eli en etsinyt halvinta laitetta, mutta en myöskään välttämättä kalleinta. En myöskään laskenut tehosuhteita tms., mutta niistäkin saa käsityksen, kun lukee tätä ja Lämpöpumput-palstaa…

  • Kossukola says:

   Pistän sit kommenttini itseasennettavasta einhellistä:
   Kokemusta vasta vähän,mutta hyvin on toiminut parin viikon ajan +4C – -12C lämpötiloissa. Kovemmalla pakkasella jäätä muodostuu pohjalevylle ja lämpö ei riitä koko asuntoon. (Sulatusvastus asentamatta)
   Kone mitoitettu 100neliölle ja lämmitän sillä n.70 neliötä. (2h+keittiö)
   Asentaminen todella helppoa hyvien kuvallisten ojeiden myötä. Sähkönkulutuksesta ei tietoa, mutta kone korvaa ennen käyttämäni 800w+600w patterit ja tasaa takan lämmön.
   Takuuta en koneeseeni ottanut koska kotivakuutus korvaa jos hajoo.(varmistin asian ja otin vielä kirjallisena) (laitteen oma takuu 2v vaatisi painemittauksen asennusliikkeeltä)
   Asennuspaketti ei sisällä kiinnitysruuveja,telinettä eikä sulatusvastusta. Nämä sain paikallisesta ammattikoulusta 50€. Putkien suojakanavan 2,5m sain kaverilta 20€. (löytyy varmasti tavarataloistakin)
   -Mutta hintaansa nähden (kaikkineen yht. 520€) voin suositella pieneen asuntoon/varastoon peruslämmittimeksi 50 neliölle. Ja takan kanssa vähän isonpaankin. -8C asti riittää ainoaksi lämmönlähteeksi mutta kovemmilla pakkasilla ei.

  • Anne says:

   Pikakommentti Daiseikai RAS-10:n suoriutumisesta pakkasella. Viime yönä oli parisenkymmentä astetta ja aamulla olohuoneessa oli normaalilämpö 21-22 (sisäyksikkö olohuoneessa), lähimmissä makuuhuoneissa 20 ja keittiössä 18 astetta (kauimpana). Talon lämmöt eivät olleet päällä ja illalla lämmitettiin takassa yksi pesällinen. Jos pakkanen vielä kiristyy niin sitten kytketään sähkölämmitys. Hyvä suoritus silti ilpiltä, jos talvet eivät tästä kylmene niin suurimman osan vuotta voi pitää sähkölämmityksen pois päältä.

  • Herzi says:

   Tänne keskisuomeen on luvattu 5vrk:n ennusteessa pakkasta 23-28 astetta.Kysymys kuuluu,sammuttaako pumppu kuten ohjekirja neuvoo vai antaako käydä?Olen kuullut väitettävän että kompuralle olisi rasittavampaa kylmäkäynnistys kuin jatkuva käynti läpi pakkasen. Merkki on Panan e9inventteri.

  • V-M says:

   JH ja Anne!

   Kiitos “liikeavusta”. Hintahaarukka alkaa olla jo selvillä.
   Tänään kävi asentaja ja totesi että RAS-10 on riittävä koska jäähdytettävä/lämmitettävä nettoala jää 100 m2.
   Hienoa Anne, että laitteesta on hyötyä vielä parinkympin pakkasessa.

  • jklaukka says:

   Täällä Kainuussa on nyt 26 astetta pakkasta ja vielähän tuo PE9 lämmintä pukkaa. Kahden vaiheilla ollaan, pitäisikö sammuttaa vai ei. Taitaa tuo 30 olla jo ääriraja? Ruotsissa ovat kuulemma pitäneet ainakin 28 pakkasasteeseen saakka päällä.

  • Maxi says:

   Pieni raportti:
   Alajärvellä nyt klo 0.25 pakkasta -23C Toshiba pukkaa lämpöä…
   Patterit ei päällä, takka lämmitetty aamupäivällä ja on vielä jonkin verran lämmin, lämpötila sisällä +20-23 huoneesta riippuen. Pumpussa lämpöarvon laitoin hetki sitten +23 (norm. 21-22) saa olla yön siinä ja puhallin 3 teholla. Alaa noin 80 neliöä. Mikähän mahtaa olla Toshiban pakkasraja ??

  • Jore says:

   Samat kokemukset Mitsusta. Lämpöä pukkaa mutta tuskinpa enää millään hyötysuhteella. Pakkasta -22. Ei huurru. Tosin sulamisvettä noin litra vuorokaudessa. Ulkoyksikkö käy varmaan täysillä. Pumpun pitäisi ohjeiden mukaan tässä vaiheessa tuottaa enää sen verran lämpöä minkä kuluttaa, eli noin 1,7 kw. Sormituntumalta se sen tekee. Se ei voi millään riittää koko talon lämmittämiseen tuossa pakkasessa. Tiesin tulevista pakkasista joten laitoin lämpöpatterit yöksi päälle kun hinta on nyt sama. Tuli yllättävä sähkökatkos täällä Vaasassa. Kesti 15 min. Ei aiheuttanut mitään mutta koska laite menee tuollaisesta tehdasasetukselle, painoin kaukosäätimestä ensin asteen pienemmälle ja sitten takaisin. Näin se palautuu kaukosäätimen määräämään asetukseen.

  • Anne says:

   Minuakin kiinnostaa sama asia kuin jklaukkaa, eli pitäisikö/kannattaisiko pumppu sammuttaa kovilla pakkasilla? Minullahan siis on tämä Daiseikai. Nyt kun pakkanen nousi 25 asteeseen niin pumppu ei enää kovin lämmintä ilmaa pukannut, joten laitoimme puhalluksen ykköselle turhan sähkön kulutuksen välttämiseksi ja talon lämmöt päälle. Mutta kannattaisiko ilppi sammuttaa kokonaan?

  • Mitsu says:

   Jorelle.
   Ei Mitsu FA-malli ainakaan käyttöohjeen mukaan mene sähkökatkon jälkeen tehdasasetukselle, vaan jatkaa aiemmin kaukosäätimeen laitetuilla asetuksilla. Ainoastaan mahdollinen ajastustoiminto peruuntuu sähkökatkosta.

  • Hanu says:

   Moi.
   Kokemuksia ILP:sta kerrostalossa ? (viilennys)

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.