Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Joopajoo. Ollapa pankinjohtaja niin minun ei tarvitsisi myydä näitä vakuutuksia. Vastuuni tuntien olisin vastuuton jos alkaisin antaa teknistä neuvoa kylmälaiteasennuksissa. Myönnän suoraan etten ole siihen pätevä. Kohtaan kuitenkin usein heitä jotka sanovat. “Olen rakentanut talon niin minulle ei ole ongelma asentaa yksinkertainen ilmalämpöpumppu. Sehän on aivan yksinkertaista”. Voi elämän kevät.
    Sitten mennään lämpöpumppukauppaan ja ostetaan laite. Sitten pyöritellään peukaloita. Yleensä laitteen fyysinen asennus onnistuu melko helposti. Vahinko tulee sitten tuonnempana. Sitten tulee ihmetys, “eikö vakuutus korvaakaan”?

  2. Panat valtaa alaa kun k-raudassa myydään invertteriä 599.-

  3. Itselläni 1 1/2 kerroksinen talo.Yläkerta: aula ja 2 makkaria., yht. n. 60m2.Alakerta: Oh,Mh,eteinen ja keittiö yht. 99 m2.Miten sijoittaa pumppu.Kannattaako laittaa molempiin kerroksiin oma?Talossani öljylämmitys.Minkä tehoisia pumppujen pitäisi olla?

  4. Meillä on tällä hetkellä vesikiertoöljylämmitys ja nyt tuli öljysäiliön vaihto eteen. Tässä yhteydessä tuli mieleen, josko koko lämmityshomman voisi hoitaa fiksummin ja samalla ultimatemarket mainosti ilmavesilämpöpumppuja Hesarissa. Onko kokemuksia näistä järjestelmistä? Ketkä niitä myy? Onko järkee?

  5. sisäpihalle

    pumpun antamaksi lämpötehoksi pitäisi 5-6 kW riittää. Tällä lämmität kohtuullisesti eristettyä taloa hyvin -15 asteeseen. Sen kylmemmillä ilmoilla lämmitys öljyllä onkin järkevämpää.

    Jos haluat vain lämmittää, yksi pumppu keskeisesti alakerrassa riittää (jos portaikko avoin). Pumpun ei tarvitse olla portaikossa, lämpö kyllä nousee.

    Jos haluat sekä lämmittää, että jäähdyttää (esim makkarit on yläkerrassa), alakerrassa tehty kylmä ei nouse ylös. -> toinen sisäyksikkö auttaisi teoriassa. Talosi mallista riippuen portaikkosijoitus voi silloin myös olla toimiva kompromissi (voit suunnata ylös kesällä ja alas talvella)

  6. Tarkoitus olisi saada kylmää sekä ylä-, että alakertaan, samoin lämmintä.
    Yläkerta on kuin sauna kesäisin.Ajattelin vaan, että onko järkevää asentaa kaksi konetta talouteen.Alakerrassa olkkari on n. 30 m2, johon meinasin toista konetta.Toinen tulisi yläkerran aulaan n. 15 m2, josta käynti kahteen makkariin.Öljykattila on jo aika vanha, joten siitä ei ihan loistavia hyötyjä saa enää irti.Öljyä kuluu tilojen lämmitykseen (+ käyttövesi) yli 3000 l/ vuosi.

  7. Lämpöpumpun hyötysuhde huononee jyrkästi kun vaadittu lämpötila nousee. Kuuman veden teko ilpillä tulisi kalliiksi. Mutta lattialämmitykseen n.35 asteen vesi olisi jo riittävä. Miksi ei näin ollen laiteta sisäyksikön asemesta yksinkertainen kupariputkesta tehty kierukka varaajaan lämmittämään lattian kiertovettä?
    Onko tietoa miksi tällainen järjestelmä ei toimisi?

  8. Lämpöä saan lattiaan juuri tuollaisella systeemillä. Halpa ON/OFF-ulkoyksikkö ja omatekoinen kupariputkesta tehty lämmönvaihdin. Kattilan lämpötila pysyy hyvin noin 38 asteessa, joka riittää ainakin kesällä lattialämmitykseen. Lämpimän veden teen sitten tuosta vähän lämmittämällä sähkön kanssa.

    COP saattaa olla lähellä neljää näin kesäkelillä ja riippu hyvin ankarasti siitä kuinka lämpimäksi sillä vesi ajetaan. Parin asteen muutos vaikuttaa jo paljon.

    Rakentelusta oli juttu tuolla lämpöpumppufoorumilla, mutta se hävisi, kun hakkerit sabotoivat sivuja.

    Vaatii kyllä melko paljon uteliaisuutta ja puuhastelua….

  9. Tuo valmis systeemi lienee halvin tarjoilla olevista ja sen hinta tarvikkeineen on noin 4000 euroa. Lisäksi päälle tulee suolainen kylmäasentajan taksa ja putkimiehen palkat. Lopputulos lienee noin 5000 euroa.

    Tämä lienee kuitenkin halvin juttu niille, joilla ei ole mahdollisuutta tehdä itse mitään muuta kuin maksaa. Tässä siis kannattaa arvioida kustannuksia ja kuoletusta – kannattaako. Tuo firma on lisäksi niin huonossa huudossa, että pitää ola varovainen. Mainokset ovat yliampuvia.

    Kunhan vielä odotellaan, niin tulee lisää markkinoille näitä ilma-vesi-laitteita.
    Hinta ei kyllä tuosta paljon laskene.

  10. Peruskysymys eli onko minkälaisia rajoitteita toiminnan kannalta sisä/ulkoyksikön välisen putken vedolle. vaaka/pysty/alas…

  11. Jawa . Jos olen ymmärtänyt oikein niin ei minkäänlaisia . Et kysynyt pituusrajoitteita ja niitähän sitten kyllä on . Eli saa mennä ylös tai alas tai vinoon tai vaakaan ei mitään väliä . Aine on paineen alaista ja menee sinne minne putki menee . Olen asentanut yhden pumpum ihan onnistuneesti . Pientä ongelmaa sitten myöhemmin tuli mutta ne eivät johtuneen putkien kallistuksista mitenkään .

  12. asennan itselleni ivteen pumpun elo syyskuussa,tiedossa on tarkka sähkönkulutus neljän vuoden ajalta
    eli ensi keväänä saadaan tutkittua tietoa paljonko huippu pumppu todella säästää talvenaikana
    lämmittäjessä…palaan asijaan myöhemmin kun asennus on ajankohtaista

  13. Todellista tietoa:lle. Kerroit että, “asennan itselleni ivteen pumpun elo syyskuussa,”. Olisin kiinnostunut parista asiasta. Kuinka pitkän matkaa tulee putkiveto? Kuinka korkealle sijoitat ulkoyksikön maan pinnasta? Poraatko betoniin ulkoyksikön kannattimet vai jotenkin muulla lailla? Paljonko mahtaa moinen laite maksaa?

  14. utelijaalle…putken pituus tulee noin 6-7m ulkoyksikkö tulee noin 1-1,5m
    korkeuteen…teline tulee kiinni suoraan puu seinään,oikeilla vaimennin kumeilla ulkoyksikkö ei annan resonanssi ääntä vaikka se on kiinnitetty
    puu seinään…hinta on yli 2000e asennettuna sis kaiken
    asennus +sähkötyöt

  15. Todellista tietoa:lle. Kiitos. Kerrankin niin selkeä vastaus joltakin, ettei jäänyt kuin yksi jatkokysymys joka kyllä oli tärkein, eli sitä hintaa olisin ollut kiinnostunut tietämään. “hinta on yli 2000e asennettuna sis kaiken
    asennus +sähkötyöt” on vähän laaja mutta kiitos siitä, että sain suoran vastauksen.

  16. En laittaisi puuseinään ihan mitä vaan itsellä ulkoyksikkö painaa n. 80kg talo purueristeinen 50-luvulla tehty talo kahdella sisäyksiköllä en laittaisi seinään. Tein jalustan seinän viereen ja vaikka se on maassa niin kyllä sen kuulee kun kompura käy. ÄLKÄÄ USKOKO PUUTAHEINÄÄ

  17. joopajoo: Sellainen linkoavan pesukoneen ääni ? köh köh . Tuttu ääni . Minullakin oli sellainen Ultimateramarketpumppu joka äänteli juuri noin .
    Kuului sisälle asti. Ensin se muistitti kirjapainokonetta. Pumpun merkkiä en muista vieläkään mutta äänet olivat mielenkiintoiset . Kerroin sivulla 98 kokemuksistani. Voi myös klikata suoraan kokemusteni alkuun http://www.pinseri.com/2004/04/03/ilmalmppumppu/comment-page-98/#comment-25435

  18. Ilmeisesti edulliset pumput ovat hyvin laadukkaita,koska jatkuvasta jonkun herjauskampanjasta huolimatta myynti sujuu ja voi hyvin.Jos sama mustamaalaus tulisi kalliimpien tuotemerkkien osaksi,olisi vähintään kilpailuvirasto hälyytetty apuun.Sinänsä aika huvittavaa kuvitella ,että sijoittamalla laatuun saisi laatua,kun oikeesti ei saa muuta kuin kaikenlaista hipstikkeliä mikä on herkkää vaurioitumaan ja täysin turhaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *