Yjunan kolkkeessa

Yjunassa nukkuminen on oma elmyksens, joka monilta nyt riistetn. Matkustin yjunalla ensimmist kertaa lukioaikana Helsingist Rovaniemelle. Sielt liftasimme koulukaverin kanssa Altaan osoittamaan mielt patohanketta vastaan. Hieman myhemmin vietin pitkn talven Pohjois-Suomessa ja opettelin nukkumaan pikajunan penkill kahdeksan tunnin matkan asemalle, josta taival jatkui tunnin verran bussilla. Oma taitonsa oli hert vasta Ylivieskan kuulutukseen.

Sittemmin nukuin Euroopan ristiin ja rastiin useana kesn hydyttmtt kovin monta kertaa paikallisia rautatieyhtiit makuuvaunulipun ostolla. Yjunassa oli oma tunnelmansa, varsinkin kun juna seisoi keskell yt Kokkolassa odottaen ties mit. Kerta toisensa jlkeen koettuina Mjlby, Perstorp ja veturinvaihto Malmss jivt mys unohtumattomasti mieleen.

Joku jossain taitaa ajatella, ett nykyn on niin paljon helpompaa, kun ei kenenkn tarvitse en istua tuntikaupassa junassa. Lentokone laskeutuu Helsinki-Vantaalle tai matkustajalaiva saapuu pkaupungin satamaan. Silloin kaikki luonnollisesti hyppvt takseihin ja ovat vartin kuluttua kotona. (Joo, ja kyllhn me mys kokemuksesta ymmrrmme, ett pkaupunkiseudulla pidettvien palaverien on aina alettava viimeistn yhdekslt, jotta me olisimme koko joukko viidelt kotona. Hei, hetkinen..)

Ei ajatuskulun nin pid menn. Jonnekin unohtuvat liian helposti ne, jotka jostakin syyst eivt asu Helsingin liepeill. Uutisten mukaan itsuomalaisten on nyt pkaupunkiseudulle suuntautuvilla tymatkoilla lhes pakko lent tai ypy hotellissa, kun junaa kytten ei ehdi tehd typiv ja kokoustaa illalla. Turun laivoilta ei myskn ole It-Suomeen yhteytt.

Yjunaliikenteen supistaminen on siis kytnnn ongelma varsin monille. Tn aamuna Kemijrvellekin loppui yjunaliikenne. Siellkin on muutamat kerrat tullut kyty junalla (ja kiskobussilla). Jos It- ja Pohjois-Suomi ovat pkaupungista ksin katsottuna niin etisi ja turhia, ett on aivan sama, pseek niihin helposti junalla, mink kokoinen ihanne-Suomi nykyn on? Uudenmaan lnin?

Hmekn ei nkjn en kuulu rintamaihin. En tiennyt itkek vai nauraa, kun kuulin, ett VR:n aikataulu-uudistuksessa on mys ptetty, ett pendolino ei en pyshdy Hmeenlinnassa. Mithn tekisin niill sstyvill minuuteilla, jotka matka-aikani junalla Helsingist Tampereelle nin lyhenee? Kyttisink ne miettimll, montako hmeenlinnalaista yksityisautoilijaa lis se tiet?

Kytnnn menetysten lisksi yjunaliikenteen supistaminen on kulttuurinen menetys. Junissa nukkuminen on aivan erilaista kuin missn muualla. Sliksi ky niit, jotka eivt pse kokemaan junan rytmikkss kolkkeessa nukahtamista ja hermist kymmenen minuuttia ennen vieraalle asemalle saapumista.

17 thoughts on “Yjunan kolkkeessa

 1. Itse snnllisesti vastakkaiseen suuntaan tymatkailevana en oikein hahmota sit miksi lentmisen yhteydess kytetn termi “lhes pakko” jos siit puhutaan yjunassa tymatkaamisen vaihtoehtona ?

  Finskin kyydittm ehtii helposti kymn 8h typivn puitteissa palaveeraamassa Joensuussa ja palaamaan kotiin ja ainakaan en itse keksi mitn syyt miksi haluaisin viett typiv edeltvn yn mielummin junassa nuokkuen kuin omassa sngyss makoisasti nukkuen..

  Ymmrrn hyvin ett yjunien poistuminen kirpaisee opiskelijoita ja muita satunnaisia matkailijoita mutta ett tymatkalaista jolle tynantaja maksaa matkakulut ?

 2. Pakko syntyy siit, ett ei voi valita.

  “Tymatkalaisia jolle tynantaja maksaa matkakulut” sislt oletuksen, ett kaikki matkalaiset ovat muiden palveluksessa.

  Mukavaa, jos viihdyt lentokoneessa. On mys niit, jotka mieluummin menevt junalla.

 3. Nin on. Yjunassa on tunnelmaa, ja varsinkin niiss vanhanaikaisissa makuuvaunuissa matkustamiseen liittyy ihan oma kulttuurinsa. Mikli itselle tulee asiaa pohjoiseen, valitsen kyll yleens yjunan. Ihan vaan siksi. Nukkua vaunussa lpi lakeuden kesyn tahi lumituiskun ikkuna auki ja hert aamulla Helsingiss. Se on elmys.

 4. Yjunaa en ole varsinaisesti kyttnyt, mutta olihan se metka sunnuntaina huomata ett juna kulkikin aiemman Oulu-Helsinki asemesta Oulu-Turku. Eip siin mitn, kenties hyv noin mutta olihan se metka Tampereella seurata kuinka 97% junasta poistui viereiseen Hki-junaan tai ji Treelle :D

  Hetken sai tuumia mithn tuossakin on mietitty.

  Kerran yjunalla reissanneena, Sjk-Tre, sanoisin ett ei noita j kaipaamaan. Ilman makuupaikkaa hyppsin kyytiin, eik mokomassa ollut istumapaikkoja juuri ollenkaan.

 5. Artturi: Tampere-Helsinki -vli on varmaankin kaukoliikenteen kannattavin, eik sinne haluttu jtt en ollenkaan lismaksuttomia pikajunia. Tosin hitaat ja usein vessattomat henkiljunat kulkevat viel, mutta ehk ne eivt kilpaile liikaa kalliimman kaluston kanssa.

 6. Yjunalla on itsekin aina silloin tllin (n. kerran vuodessa) tullut pohjoisen suuntaan matkustettua. Onhan se hauskan nkst kun tavallisessakin vaunussa 95% ihmisist nukkuu/yritt nukkua.

  Toivottavasti VR saisi nyt suuren uudistuksensa myt ne junat mys pysymn aikataulussa.

 7. Matkustajia ei ole riittvsti, joten toiminta ei ole kannattavaa.
  Kuka on syyllinen, jos kukaan.
  Miksi kaivataan jotain, jota ei kytet riittvsti.

  Vinkki: menk trans-siberian junamatkalle. Saatte kohtuuhintaan varmasti elmnne kyllyydest istua ja nukkua kitiseviss, kolisevissa ja ‘tunnelmallisissa’ vaunoissa – viikkotolkulla.

  Paluumatkan haluatte jo lent.

 8. Kummallisinta tss on ett ilmeisesti tuo juna tuottaa voittoa VR:lle ja makuupaikkoja ei edes riit junassa kaikille halukkaille. Lis tietoa voi lukea http://www.rataverkko.fi/.

  Tietk joku linkin mist lytyisi VR:n perustelut lopettamiselle?

 9. Oikea perustelu on se, ett VR:n porukat ovat katsoneet demografisia ennusteita ja todenneet, ett vaikka jokin viel kannattaisikin syrj-Suomessa, se ei kohta en kannata. Muuttoliike on suurempaa kuin koskaan eik knnett ny.

  Liikevoittojen kannalta ymmrt, ettei kukaan halua jd sinne viimeiseksi. Rotat pakenevat uppoavasta laivasta, kulunutta sanontaa soveltaakseni.

 10. Namel, Tommi: eik VR:n perustelu mennyt jotenkin niin, ett kun matka-aika Savoon lyhenee, savolaiset lakkaavat matkustamasta yjunalla eik nin ollen kannata ajaa vuoroa, vaikka pohjoisempaan kulkevia kyttji olisikin riittvsti?

  Minua huolestuttaa vestn jatkuva keskittminen pkaupunkiseudulle. Toki on hyv, ett oikoradan myt matka-aika Mntsln ja Lahteen lyheni, mutta ei sen pitisi tarkoittaa, ett palvelut vastaavasti pohjoisempana huononevat.

  Kun valtakunnalliset pttjt tyskentelevt posin Helsingiss, perspektiiviharha Etel-Suomen kaikenkattavuudesta tulee ikn kuin lisbonuksena. Vastavoimia tarvitaan.

 11. Olen syntynyt pohoisessa radanvarsikaupungissa, ja muuttanut opiskelemaan eteln. Pohjoisen junista on siis kokemusta koko aikuisilt. Niden kokemuksien perusteella voin aina vain ihmetell pohjoisen junareittien romantisointia. Mit pidemmlle matka edistyy, sit juopuneempaa vke ja sit mukaa epmukavampaa matkustamista. Nm hrikytytyjt ovat, tottakai, vain pieni ryhm. Mutta ovat onnistuneet terrorisoimaan lhes jokaisen matkan.

  12 – 16-vuotiaita kummilapsiani en anna laittaa junaan, kun ovat tnne sukuloimaan tulossa. En edes pivjunaan. Pitknmatkanbussit autonvaihtoineenkin ovat mielestni turvallisempia, kun edes jonkinlainen jrjestyksenvalvonta on mahdollista.

  Lentminen on kyll junamatkailuun verrattuna vaivalloista: ensin pit hankkiutua kentlle, jonottaa, odottaa, jonottaa taas ja toisessa pss lhes sama juttu. Junalla psee keskustasta keskustaan. Kun vain saataisiin jrjestyksenpito toimivammaksi.

 12. Riitta: ajatus oli tietenkin tuo, ja se on pohjimmiltaan ymmrrettv. Nyt kuitenkin unohdetaan, ett esimerkiksi yhteydet Pohjois-Suomesta It-Suomeen heikkenivt huomattavasti, pyshdykset Kemin ja Oulun vlilt lopetettiin kokonaan jne. Koko keskustelu pyrii lhinn sen ymprill, pseek Helsingist jonnekin nopeasti vai ei.

  Linkitin joskus Ratahallintokeskuksen paperin lakkautettavista radoista ja siin sanottiin aika selkesti kuin vain voi sanoa, ettei Suomessa ole liikaa rataa vaan ett rata on vriss paikoissa. Verkko on rakennettu tasaisesti asuttua maata varten, mutta ihmiset asuvat etelss ja suurissa taajamissa (ei tarkoita pelkk pkaupunkiseutua) ja tm kehitys kaikesta ptellen vain kiihtyy entisestn.

  Jotenkin kun olen seurannut tt debattia, aika harvoin tuodaan esiin, ett se on vain rataliikenteen tapa sopeutua siihen, mit nytt olevan vistmtt tapahtumassa. Jostain syyst nimenomaan siit asiasta ei puhuta. Ainakaan kovin paljoa verrattuna nihin jokseenkin kosmeettisiin protesteihin yksittisist junavuoroista ja sellaisesta. Ehk Suomi vain pitisi urbanisoida kerralla ja kunnolla sen sijaan, ett vastaan harataan vuosikymmeni kamalin kustannuksin.

  mona: Tuo, ettei uskalla panna kytnnss aikuisia (12-16-vuotiaita) junaan matkustamaan on kyll niin rimmist hysteriaa kuin mikn voi olla. Kaikenlaisia sit vapaana liikkuukin, mutta huolestuneet idit ovat sellaisista varmaan pahimpia.

  ps: en ole nimimerkki Juusto, joka kommentoi toiseen postaukseen.

 13. Mona: Mit tulee lentmiseen kotimaanmatkailun muotona niin jonottamista siin ei juurikaan tarvita toisinkuin ehk ulkomaanlennoilla.

  Parhaimmillaan / pahimmillaan olen sissuomen kentill ksimatkatavaroiden kanssa saapunut paikalle n. 5 min ennen koneen lht, juossut lvitse turvatarkastuksesta ja siit vain kvellyt istuskelemaan koneeseen (paikkavarauksia ja bookkauksia kun ei ole kytss) ja normaalistikin 20-30 min on sek Hki-vantaalla ett maakunnassa aivan riittv marginaali koneeseen ehtimiseen. (HKI-vantaalla ainakin siin puoli kuuden kieppeill kun aamukoneet lhtevt..)

  Poistuessa taas molemmissa piss kuluu maksimissaan 5-10 min terminaalin lpikvelemiseen ja taksiin hyppmiseen.

 14. Min jn eniten kaipaamaan nukkumavaunujen nostalgista muotoilua: sit oranssia pesupistett “hytin” nurkassa. Saisikohan sellaisen ostaa jostain omaan kylppriins?

 15. minulle ji hmrksi tm pointti junaunien loppumisesta. min olen matkustellut kyllstymiseen asti junilla (pivsellaisilla) ja lhes aina nukun. pivllkin voi nukkua… jopa asemansa ohi. se vasta tunnelmallista on, kun her ja tajuaa joutuvansa seuraavalle asemalle, joka on kpykyl in-the-very-middle-of-nowhere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *