Turvattomuuden tunteita ensiavussa

Meten mies sai hälyttävän huonoa kohtelua TAYS:n ensiapupolilla. Myös Wilhelmiina bloggaa samasta aiheesta. Tämänkaltaiset kertomukset ovat omiaan herättämään turvattomuutta. Voiko Suomessa enää luottaa siihen, että saa hätätilanteessa asianmukaista hoitoa?

Minulla ei ole ainakaan toistaiseksi kokemuksia TAYS:ista, joten en osaa ottaa kantaa sen toimintaan. Jonkinlainen selitys olisi silti tarpeen kuulla – miksi aivoinfarktiepäilyn alainen henkilö joutuu odottamaan käytävällä tunteja ilman tutkimuksia? Juurihan saimme nähdä televisiodokumentin, jonka mukaan Tampereella tilanteen pitäisi olla hyvä, koska liuotushoitoon pääsee kolmen kriittisen tunnin aikana oireiden ilmaantumisesta.

Jokin aika sitten eräs läheiseni oli kuolla suuren eteläsuomalaisen sairaalan lähetettyä hänet kotiin ensiapupolilta. Hengenahdistukseen apua hakenut potilas sai istua ensin tunnin päivystyksessä ja sitten hänet käskettiin kotiin pintapuolisen tutkimuksen jälkeen.

Ennalta varattu tutkimusaika allergiasairaalassa pelasti astmasta kärsivän läheisen. Kodin sijasta hän meni tunnollisesti kokeisiin. Tilanne oli silloin jo niin paha, että potilasta jouduttiin elvyttämään. “Hetken pelkäsimme, että menetämme teidät”, lääkäri sanoi potilaan tullessa tajuhinsa.

Kysely paljasti, että ison sairaalan ensiavussa oli aamulla vain yksi lääkäri, hänkin statukseltaan lähinnä lääketieteen opiskelija. Hän ei kuulunut henkilökuntaan vaan palvelu oli ulkoistamisen myötä ostettu yksityiseltä.

4 thoughts on “Turvattomuuden tunteita ensiavussa

  1. Jokunen vuosi sitten terveyskeskuslääkäri (Tampereen pääterveysasema eli Hatanpää) lähetti minut kotiin mentyäni valittamaan huikeaa vatsakipua. Tutkimusten aikana oksensin kahdesti, keltaista sappea. Lääkäri lähetti kotiin ja kehotti syömään puuroa, joka rauhoittaisi vatsan… jokunen tunti myöhemmin umpisuoleni puhkesi sitten vietiinkin ambulanssilla. Koululainenkini osaa epäillä umpisuolta tällaisessa tapauksessa. En edelleenkään kykene ymmärtämään tapahtunutta ja muistelen silloin luulleeni joutuneeni Kafkan kirjaan.

  2. Ja HUS ei enää leikkaa lapsista kuin kiireelliset tapaukset… Eräässä vanhainkodissa satojen hoitajien vaje…

    Suomalainen sairaanhoito on jo nyt syvässä kriisissä. Samaan aikaan kun koulutamme mm. Britanniaan, Norjaan ja Sveitsiin hoitajia, ei suomalaisissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa ole tarpeeksi hoitohenkilökuntaa. Jo nyt Helsingissä ei sairaanhoitajia saada tarpeeksi, koska palkalla ei yksinkertaisesti asu pääkaupunkiseudulla.

    Ja kuten tuo mainitsemasi esimerkki kertoo, alkaa tilanne olla sama näköjään myös Tampereella…

    Adressi sairaanhoitohenkilökunnan virkojen lisäämiseksi, sekä palkkojen korttamiseksi on vielä pari päivää netissä. Torstaina luovutamme sen Eduskuntatalon portailla kl 12 ministeri Hyssälälle. Adressi löytyy osoitteesta http://www.tarjatallqvist.com Eilen ylitettiin netissä 100 000 nimeä, ja maileissa ja keräyslistoilla on lisäksi yli 10 000 nimeä. Vielä kerkiää antamaan nimensä, ja kaikki ovat torstaina 20.4. klo 12 tervetulleita luovutustilaisuuteen.

  3. Santtu, olen allekirjoittanut tuon vetoomuksen. Samaa suosittelen kaikille muillekin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *