Turvattomuuden tunteita ensiavussa

Meten mies sai hlyttvn huonoa kohtelua TAYS:n ensiapupolilla. Mys Wilhelmiina bloggaa samasta aiheesta. Tmnkaltaiset kertomukset ovat omiaan herttmn turvattomuutta. Voiko Suomessa en luottaa siihen, ett saa httilanteessa asianmukaista hoitoa?

Minulla ei ole ainakaan toistaiseksi kokemuksia TAYS:ista, joten en osaa ottaa kantaa sen toimintaan. Jonkinlainen selitys olisi silti tarpeen kuulla – miksi aivoinfarktiepilyn alainen henkil joutuu odottamaan kytvll tunteja ilman tutkimuksia? Juurihan saimme nhd televisiodokumentin, jonka mukaan Tampereella tilanteen pitisi olla hyv, koska liuotushoitoon psee kolmen kriittisen tunnin aikana oireiden ilmaantumisesta.

Jokin aika sitten ers lheiseni oli kuolla suuren etelsuomalaisen sairaalan lhetetty hnet kotiin ensiapupolilta. Hengenahdistukseen apua hakenut potilas sai istua ensin tunnin pivystyksess ja sitten hnet kskettiin kotiin pintapuolisen tutkimuksen jlkeen.

Ennalta varattu tutkimusaika allergiasairaalassa pelasti astmasta krsivn lheisen. Kodin sijasta hn meni tunnollisesti kokeisiin. Tilanne oli silloin jo niin paha, ett potilasta jouduttiin elvyttmn. “Hetken pelksimme, ett menetmme teidt”, lkri sanoi potilaan tullessa tajuhinsa.

Kysely paljasti, ett ison sairaalan ensiavussa oli aamulla vain yksi lkri, hnkin statukseltaan lhinn lketieteen opiskelija. Hn ei kuulunut henkilkuntaan vaan palvelu oli ulkoistamisen myt ostettu yksityiselt.

4 thoughts on “Turvattomuuden tunteita ensiavussa

  1. Jokunen vuosi sitten terveyskeskuslkri (Tampereen pterveysasema eli Hatanp) lhetti minut kotiin mentyni valittamaan huikeaa vatsakipua. Tutkimusten aikana oksensin kahdesti, keltaista sappea. Lkri lhetti kotiin ja kehotti symn puuroa, joka rauhoittaisi vatsan… jokunen tunti myhemmin umpisuoleni puhkesi sitten vietiinkin ambulanssilla. Koululainenkini osaa epill umpisuolta tllaisessa tapauksessa. En edelleenkn kykene ymmrtmn tapahtunutta ja muistelen silloin luulleeni joutuneeni Kafkan kirjaan.

  2. Ja HUS ei en leikkaa lapsista kuin kiireelliset tapaukset… Erss vanhainkodissa satojen hoitajien vaje…

    Suomalainen sairaanhoito on jo nyt syvss kriisiss. Samaan aikaan kun koulutamme mm. Britanniaan, Norjaan ja Sveitsiin hoitajia, ei suomalaisissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa ole tarpeeksi hoitohenkilkuntaa. Jo nyt Helsingiss ei sairaanhoitajia saada tarpeeksi, koska palkalla ei yksinkertaisesti asu pkaupunkiseudulla.

    Ja kuten tuo mainitsemasi esimerkki kertoo, alkaa tilanne olla sama nkjn mys Tampereella…

    Adressi sairaanhoitohenkilkunnan virkojen lismiseksi, sek palkkojen korttamiseksi on viel pari piv netiss. Torstaina luovutamme sen Eduskuntatalon portailla kl 12 ministeri Hyssllle. Adressi lytyy osoitteesta http://www.tarjatallqvist.com Eilen ylitettiin netiss 100 000 nime, ja maileissa ja keryslistoilla on lisksi yli 10 000 nime. Viel kerki antamaan nimens, ja kaikki ovat torstaina 20.4. klo 12 tervetulleita luovutustilaisuuteen.

  3. Santtu, olen allekirjoittanut tuon vetoomuksen. Samaa suosittelen kaikille muillekin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *