Rakas pivkirja

Rakas pivkirja,

tnn hersin kymmenelt ja sin maksamakkaravoileipi. Keitin mys kahvia ja pstin Totin ulos tarhaan. Ajattelin kyd tihin ksiksi saman tien, mutta sitten avasinkin internetin. No, ei vaiskaan. Aletaanpas tm juttu uudestaan.

Katselin nauhalta Jannen esiintymisen aamuteeveess ja luin Kotilieden jutun bloggaajista. Ne ovat uusimmat blogeja ksittelevt journalistiset tuotteet perinteisiss medioissa, ainakin sikli kuin tiedn.

Minua ihmetytt niss jutuissa yksi asia: mist syntyy tarve ksitell blogeja jonkinlaisina verkkoon siirrettyin pivkirjoina, joihin ihmiset vuodattavat yksityisi tuntojaan ja paljastelevat elmns? Juttuja tehdesn toimittajilla on usein jokin ennakkoksitys aiheesta, josta he aikovat kertoa. Sen jlkeen on jokseenkin sama, mit haastateltava sanoo – kaikki on vain vahvistusta sille jutun rungolle ja nkkulmalle, joka tuli mietityksi jo etukteen.

Luen blogeja aika laajasti. Kyll pivkirja on yhdeksss tapauksesta kymmenest ihan vr nimitys blogille. Ymmrrn, ett on vaikea kuvailla jotakin uutta ilmit tekemtt vertailuja ihmisten laajasti tuntemiin viestinttapoihin. Yritettv kuitenkin olisi, vaikka helpoin tie on tietysti puhua ylimalkaisesti ja vhn sinne pin.

Jannelle propsit tv-esiintymisest: pidit hyvin pintasi tv-toimittajien toistellessa, miss ne yksityisyyden rajat kulkevat ja mit kannattaa paljastaa ja yrittess vnt keskustelua yksiltasolle. Blogi ei ole mitn pivkirjailua vaan julkaisemista verkossa.

8 thoughts on “Rakas pivkirja

 1. Pivkirjan kirjoittaminen on yksi muoto bloggaamisesta, minun mielestni. Se mik erottaa bloggaamisen perinteisest pivkirjan kirjottamisesta on sen interaktiivisuus ja julkisuus. Pivkirjaa kirjoitetaan yleens itselle ja siihen ei kenellkn muulla ole asiaa (lukea taikka kommentoida).

  Bloggaaminen on paljon isompi juttu kuin asioiden kirjoittamista ja julkaisemista verkkoon. Interaktiivisuus tekee siit uuden tavan vlitt tietoa ja keskustella asioista.

  Kirjoitin itekin asiasta, viitaten juuri Jannen esiintymiseen: http://www.vilpponen.net/antti/archives/2004/01/28/janne_on_tv.php

 2. Nykynhn nettipivkirjan ja blogin mritelmt ovat sekoittuneet siin mrin, ett niit ei mielestni voi kunnolla edes en erottaa. Useassa blogissa nkyy bloggaajan henkilkohtaisia mietteit ja kokemuksia siin miss kommentoituja linkkejkin. Alunperinhn weblog taisi tarkoittaa mielenkiintoisten linkkien julkaisemista ja niiden kommentointia. Voisi oikeastaan sanoa nettipivkirjan olevan yksi blogin muoto. Puhtaimmillaan nettipivkirjaksi ainakin itse mielln pelkstn henkilkohtaisesta elmst kirjoittamisen, kun taas blogi voi nykyn olla tt ja paljon muuta. Antti tuossa toikin interaktiivisuuden jo esiin ja sehn on selkesti yksi blogien trkeimpi piirteit. Bloggaajat kommentoivat toistensa kirjoituksia omissa blogeissaan, sek toisten blogien kommentointiruuduissa.

  Mutta nyt taitaa jo menn hiusten halkomiseksi ja vlik sill oikeastaan miksi niit kutsuu. Kunhan kirjoittaa menemn =)

  Kirjoittelin itseasiassa tuossa pari viikkoa sitten aiheesta pienimuotoisen seminaariesityksen, jonka taidankin julkaista jahka saan sen hiottua julkaisukuntoon.

 3. Muistuupa vaan elvsti mieleeni erskin TV1:sen surullisen kuulumaton keskusteluohjelma jossa Pivnrinta ttimiseen tyyliin kehoitti jotain bloggaajaa harkitsemaan, millaisia tietoja itsestn pivkirjassaan paljastaa.

  Muistaako kukaan tarkemmin? Ji vaan se keskustelu mieleen jonkinlaisena huonon journalismin mallinytteen.

 4. Omasta mielestni on erittin trke, ett nin “julkisuuden” alussa blogeista puhutaan tiukasti vain ja ainoastaan blogeina. Suomalaisessa kielikulttuurissa on valitettavana tapana keksi omia jopa tysin vri vnnksi ilmiist, joita ei ymmrret aluksi oikein. Paras esimerkki tst on suomenkielen sana “tietokone”. Eihn tietokoneella ole mitn tekemist tiedon tai tietmisen kanssa.

  Itse ehdottaisin seuraavaa ksitteellist selkeytt. Verkkopivkirja on blogi, mutta se on vain yksi blogin muoto. Eli “blogi” ksitteen sislt paljon monimuotoisempia henkilkohtaisia verkkojulkaisuja kuin perinteiset pivkirjat. Mys henkilkohtainen verkkojulkaisu on ongelmallinen, koska voihan yht blogia yllpit moni ihminen.

  Itse pidn paljon sellaisista blogeista, joista ky ilmi blogin pitjn “verkkokyttytyminen” eli ppaino on linkeiss ja niiden kommentoimisesta. Olisi hyv korostaa tt blogimuotoa aloitteleville blogaajille. Nin blogien “juuret” silyisivt ainakin ihmisten tiedossa.

 5. No kyllhn Janne kirjoittaa blogissaan niin pivkirjamaisesti ja kertoo hyvinkin tarkasti omasta elmstn (“En saanu taaskaan!”) vs. linkkien keriy, ett luonnollisesti Jannelta noita asioita kannattaa kysy. Jos haastateltavana olisi ollut Pinserin tekijt, toivottavasti kysymyksetkin olisivat olleet erilaisia koska kyseess on tysin toista rilaitaa edustava blogi. Ja kai se on kivaa ett blogiyhteis saa julkisuutta, vaikka tokihan toimittajat ja media ovat syvlt koska eivt kerro asioita kuten MIN haluan. :D

 6. Pekka, pivkirjaa kirjoitetaan itselle. Blogia kirjoitetaan muillekin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *