Joulusta ja kasvatuksesta

Ehk lhestyvn joulun herkistmn vaivuin tnn lapsuusmuisteloihin. Nyt kun opettajat ja vanhemmat taas miettivt, miten parhaiten kannustaisivat lapsukaisia kasvamaan menestyviksi ja jrkeviksi aikuisiksi, ajattelin kertoa pari lapsuusmuistoani varoittavaksi esimerkiksi.

Ehk omituisin pettymykseni joululahjatoiveissa liittyy lelukoiraan. Olin seitsemnvuotias ja Stockmannilla oli hyvin elvn nkinen karvaturri, taisi olla ruskea puudeli. Minun teki sit kovasti mieli, mutta se oli kallis. Ennen joulua itini kysyi, haluaisinko koiran. Voisin saada sen, mutta koska se maksoi niin paljon, minun olisi maksettava osa viikkorahoistani. Olin tunnollisesti sstnyt joka viikko viikkorahani, en muista oliko minulla mitn suurempaa ostosta mieless. Luultavasti sstin vain sstmisen ilosta! “Koira maksaa kolmesataa markkaa”, sanoi iti. “Saat sen, jos maksat satasen ja sitten se on sinun koirasi”.

Mutta min en saanutkaan sit ihanaa lelukoiraa vaan idin teki mieli oikeaa koiraa! Se hankittiin, musta myrkoiranpentu. Tietysti se heti leimautui perheen aikuisiin, se ei halunnut nukkua huoneessani vaan vinkui lohduttomasti vanhempieni pern. Min jouduin kuljettamaan sit ulkona monta kertaa pivss ja pari hampaanjlkekin sain silt. Sen koommin en ole sstnyt mitn vaan kyttnyt aina kaikki rahani heti kun saan ne. Viime vuosina olen kyttnyt ne jo hyviss ajoin etukteen, koska luottokorttien avulla sekin on mahdollista. (Kyll min pidin siit koirasta, ja itkin lohduttomasti kun se kuoli. Silti olisin kyll halunnut lahjaksi aivan muuta. Luultavasti en vain oikein saanut kerrotuksi, mit halusin. Olen varma, ett itini tarkoitti hyv.)

Toinen muisteluni liittyy koulun joulujuhlaan, siis juuri sellaisiin, joihin mennn kuuntelemaan hellyttvn epvireisi esityksi ja ihastelemaan, kun lapset ovat niin sttej. Ensimmisen kouluvuoden joulujuhlan muistan erityisen selvsti. Olin pieni punkero, mutta aika hyv laulamaan. Me kaikki ekaluokkalaiset, esiinnyimme joulukuvaelmassa, jossa jokaisella oli vhintn yksi repliikki. Minun oli: “Ja he antoivat hnen syd ja juoda.”(Ehk sen kunniaksi, ett en tosiaan nyttnyt nlk tai janoa krsineelt.) Ennen esityst meille kytettiin selkn valkoisista hyhenist tehdyt enkelisiivet. Minun olivat tiukat ja kuristivat kurkkua. Varsinainen koetus tuli kuitenkin kuvaelman jlkeen, kun jouduimme ern Simon kanssa kvelemn suuren salin keskelle, ihmismeren tuijoteltavaksi. Nousimme tuoleille ja lauloimme jonkin joululaulun, jonka olen tysin unohtanut. Min olin hyvin jnnittynyt, ja varmaankin lauloin korkealta ja vrin. En muista, ett kukaan olisi kehunut esitystni, mutta ainakin muut tytt saivat siit entist enemmn kateudensekaista aihetta kiusata “opettajan lellikki”.

Joskus vhn vanhempana jouduin koulujen joulujumalanpalveluksessa soittamaan yksin nokkahuilua Temppeliaukion kirkossa. Yleis oli hyvin paljon, luulen ett enimmkseen lapsia. Mielestni soitin ihan hyvin, mutta tietenkin ulkona muutama kateellinen sielu, olikohan Tiina ja se ainainen, kaamea, hellahuoneessa kasvatettu Eija tulivat tnimn minua ja sanoivat: “S soitit ihan vrin!” Olin jo sen verran vanhempi, ehk kymmenen, ett ymmrsin heidn intoutuneen kriitikoiksi puutteellisen kotikasvatuksen ja ties mink henkilkohtaisten traumojen takia. Silti se on jnyt mieleeni. Sen koommin en ole nimittin haaveillut julkisuudesta, tai ett olisin esittv taiteilija.

Jlkeen pin on huvittavaa nhd, miten aikuisten hyvt tarkoitukset ovat toimineet juuri pinvaston kuin he ajattelivat. Ostaessaan sstrahoillani mieleisint, mit itse tiesi, itini varmaankin ajatteli kannustavansa minua sstvisyyteen ja harkintaan jatkossakin. Sen sijaan minusta tulikin huithapeli, joka kytt kaiken rahan ennen kuin joku muu psee mrmn sen kytst. Opettajillani taas lienee ollut jokin ajatus, miten min musikaalisesti hieman lahjakkaana (en mielestni kyll kovin kummoisena edes silloinkaan ikisiini verrattuna) saan ensikosketukseni yleisn edess esiintymiseen jo varhain, ja minusta voi tulla vaikka minklainen taiteilija. Sen sijaan sainkin opetuksen: jos muut nkevt, ett minuun luotetaan ja saan huomiota, he kostavat sen. Pit siis pysytell taka-alalla ja varoa loistamasta missn kovin kirkkaasti.

3 thoughts on “Joulusta ja kasvatuksesta

  1. Ern kaverini vaari opasti pojanpoikaansa aikoinaan: “Rahaa pit kytt silloin kun sit on. Sit ei nimittin aina ole.”
    Kuulostaa hyvlt neuvolta ja minkin olen sit tunnollisesti noudattanut. Koko ikni. Paha puoli asiassa on, ett Toi on samanlainen ja nyt kumpikin pist rahaa menemn niin ettei mitn rajaa :-)

  2. Opiskeluaikanani tuli opeteltua erittin sstviseksi. Niin sstviseksi, ett siskotkin alkoivat valittamaan nuukuudesta :-) Se nkyi jopa joululahjaostosten “jrkevyyten”. Sittemmin ansiotyhn pstyni olen “lysnnyt” omasta mielestni huimasti. Toki tytyy sanoa, ett siltikin sit sst viel “vriss” paikoissa ja tuhlaa joskus lyttmiin vempaimiin joita ei vlttmtt edes kyt.

  3. Tulee ihan vrlle palstalle mutta muutakaan en hdissni keksinyt.
    Eli se hauska pukkipeli joka oli viime vuonna on hvinnyt : ((
    Samoin joulukalenteri. Olisko tietoa ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *