Kirjoittamisesta

NaNoWriMo 2003 Winner Elmni ensimminen NaNoWrimo on ohi. Olipa se huikea kokemus entiselle kirjallisuudenopiskelijalle, joka on ennen lhestynyt kirjallisuutta lhinn tutkimusmieless. Kirjoitusprosessi oli vaivan arvoinen. Olen saanut aikaiseksi pitkn ksikirjoituksen, 50 000 sanaa, Joskus aiemmin olen kyll kirjoittanut pari novellia ja runoja (eik me kaikki?). Pitemmt tekstit sen sijaan ovat kaikki jneet kesken. Tmn marraskuun perusteella on syyt ajatella, ett se on johtunut ennen muuta deadlinen puutteesta. Sen jlkeen kun kirjan ihmiset alkavat hahmottua ja tapahtumat rullata, on ihan mahdotonta lopettaa kirjoittamista. Se on kuin huumetta, siihen voi jd koukkuun! Jo ymmrrn, miksi maailmassa on niin paljon harrastajakirjoittajia.

Ensimmiset noin 15 000 sanaa olivat ehdottomasti hankalimmat. Sen jlkeen psin kirjoittamisen rytmiin. Sain mys apua neuvosta, jonka joku kokeneempi kirjoittaja antoi jumittamiseen: aloita ihan toisesta henkilst tai tilanteesta ja ala sitten lhent nit kahta kertomusta toisiinsa. Se tuotti ensimmisen ylltyksen. Kun kaksi aivan erillist henkilhahmoa kohtasivat, he alkoivat kki olla vuorovaikutuksessa keskenn. Min vain tarkkailin hahmoja ja kirjasin yls heidn reaktioitaan. Alunperin pelksin aika lailla dialogin kirjoittamista, koska en ole tehnyt sellaista ennen. En osaa sanoa, onko dialogi onnistunutta. Ainakin sit oli huomattavasti helpompi kirjoittaa kuin olin ajatellut.

Aluksi ei mitn tahtonut tapahtua ja yritin kovasti etsi juonta. Sitten lysin Stephen Kingin loistavan kirjan Kirjoittamisesta (On Writing). Se auttoi minua lytmn tarinan tapahtumavetoisuuden. Annoin tapahtumille paljon tilaa kehitty, ja ne lhtivt aukenemaan omalla painollaan. Tekstin alkupuoli on siit huolimatta paljon verkkaisempi kuin muu teksti, ja siin on alkukankeutta. Vei aikansa lyt sopiva kirjoitusrytmi.

Ensin ajattelin kirjoittaa 2000 sanaa joka piv. Sitten huomasin, ett tarvitsen vapaapivi. Pidin viikonloput vapaata, ja muutaman arkipivnkin. Sanatavoite nousi sen mukana 3000 sanaan pivss, mik oli aika sopiva tahti thn projektiin. Vlill kirjoitin hyvn blues-levyn siivittmn huomattavasti enemmn, toisinaan aika lailla vhemmn. Muutamina arkipivin en kirjoittanut, mutta podin niin huonoa omaatuntoa, ett jlkikteen ajatellen olisin pssyt helpommalla vain istahtamalla pariksi tunniksi koneen reen ja tekemll lopun piv mit mielin.

Minulla on aika kova itsekritiikki, joten tehtvnasettelu sopi mainiosti. Tavoite ei NanoWrimossa ollut kirjoittaa 50 000 sanaa tydellist laatukirjallisuutta. Tavoite oli kirjoittaa 50 000 sanaa. Piste.

Se avasi muutamia solmuja, joita minulle on muodostunut valkoisen paperin ja myhemmin tyhjn tietokoneen nytn ress. Huomasin, ett ei ole trke koko ajan mietti, tuleeko tekstist hyv. Kirjoittamisessa piilee vapaus, mutta se edellytt ettei anna itsekritiikin jhmett itsen toimintakyvyttmksi. Laaja teksti on mys siin mieless vaativa, ett pitisi muistaa kaikenlaisia yksityiskohtia, joita on tullut 20 piv aiemmin kirjoittaneeksi. Luonnollisesti monessa kohtaa ne ovat hipyneet mielestni, joten tekstiss on pakostakin paljon eploogisuuksia. Toisaalta voin lohduttautua ajatuksella, ett useimmat ammattikirjailijatkin tekevt ensimmisen luonnoksen ja sen jlkeen vhintn toisen. Tm on ensimminen luonnos, ensimminen iso fiktioprojektini ja menestys jo siksi, ett sain kirjoitettua tavoitteeni tyteen – oli se hyv teksti vai ei.

Olen vakuuttunut nyt kytnnss, ett kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla. Vaikka en ikin saisi tehty mitn julkaisukelpoista, kirjoittaminen tuo minulle nautintoa, kun se sujuu. Joskus joutuu vntmn vkipakolla, mutta se kannattaa. Kun on pssyt huteran paikan yli, tarina saa jlleen ilmaa siipiens alle.

Pirkko Saisio muisteli torstaina televisiossa nytetyss dokumentissa Ammatti: Suomalainen kirjailija kirjoittaneensa ainakin kahdeksan ksikirjoitusta ja lhettneens ne kustantajalle, ennen kuin ensimminen julkaisupts syntyi. Minusta koko kustantamispuuha vaikuttaa lhinn masentavalta, saati julkisuus, eli ett joutuisin kki valokeilaan. En en kuitenkaan aio mietti sellaisia asioita kirjoittaessani, vaikka ennen olen kokenut juuri tmn asian esteeksi. Emily Dickinson ei elinaikanaan julkaissut mitn, vaikka hn on luonut muutamia maailman parhaista runoista. Tss kuussa olen tajunnut, miten kirjoittamisen kokemus on ainutlaatuinen, se riitt jo itsessn, vaikka ei kirjailijaksi asti koskaan kasvaisi.

4 thoughts on “Kirjoittamisesta

  1. Onneksi olkoon! Voin todistaa ett kyll sit pakerrettiinkin. Nimimerkki “NaNoWriMo-leski” ;-)

    Jos tuo joskus julkaistaan, minulle ja Totille ei taida paljoa kiitoksia omistuskirjoituksissa herua – sen verran useasti onnistuimme tuhoamaan Riitan keskittymisen.

    ps. Tytynee huomauttaa lukijoille Riitan puolesta, ett tuo Nanowrimon sivuilta lytyv kangasalalainen Final Fantasy -kirjailija on sitten muuten ihan joku muu.

  2. Ei, se on ensimminen luonnos. Toistaiseksi se on vain ja ainoastaan itseni luettavissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *