Kansalaisen tietolaari

Yksityiset asianharrastajat julkistivat uuden kytnnn mukaan tehdyt autoverotusptkset ennen tullia. Se ei hmmstyt minua tippaakaan, pinvastoin. Rohkenen jopa epill, tulisivatko nm tiedot koskaan kansalaisten saataville, jos kansalaiset itse eivt olisi jo julkistaneet tietoa. Thn astihan tehdyist verotusptksist on joutunut kyselemn muun muassa maksullisista palvelunumeroista, kun on harkinnut auton maahantuontia.

Kova vite, vai? Mielipiteeni perustuu siihen, ett olen taannoin toiminut yhden “kansalaisten tietolaarin” hoitajana eli ulkoasiainministerin alaisuuteen perustetun Pirkanmaan Eurooppa-tiedotuksen tiedottajana ennen Suomen liittymist EU:hun ja hieman sen jlkeen. Vaivannn syyn oli tietysti kansannestys, joka Euroopan Unioniin liittymisest jrjestettiin 1994. Tarkoitus oli vastata oikein valtion puolesta kaikkiin kansalaisten EU:sta esittmiin kysymyksiin oikeellisesti. Siin olikin tekeminen, sill meilt kysyttiin varsin kaikkea. Mieleeni on erityisesti jnyt kysymys: “Mit eroa on Kalamarin unionilla ja EU:lla.” Thn oli sitten annettava kirjallinen vastaus ja viel pistettv nimens alle. Brilliant.

Yritin toki antaa mahdollisimman tasapuolisesti tietoa sek liittymisen hydyist ett haitoista. Varsinkin EU:n vastustajista aika monet pitivt koko EU-tiedotusta hrskin propagandana liittymisen puolesta ja nimittivt maakuntia kiertv, Eurooppa-tiedotuksen nysse “UM:n riemubussiksi”. :-) Olen vastustajien kanssa edelleen eri mielt antamamme tiedon oikeellisuudesta. Yksi asia on kuitenkin jnyt painamaan noista tiedottaja-ajoista: autoverotus.

EU:n koko idea on paitsi poman ja tyvoiman, mys tavaroiden vapaa liikkuvuus. Sismarkkinat on se peruspilari, jolla etsitn markkinahyty kolmansiin maihin nhden.
On siis tysin selv asia, ett tuontiautojen verotuksessa Euroopan Unionin maiden sisll ei pitisi olla eroavaa kohtelua sen mukaan, mink maan kansalainen auton ostaa ja sit ajaa.

Niden linjojen mukaan tietysti olisin vastannut kyselijille, mutta kytnnss oli mahdotonta ottaa selville, mit tulisi tapahtumaan ja milloin. Niinp tyydyin antamaan piiritullikamarin numeron asiaa ihmetteleville, ja toivoin ett siell tiedetn jotain tulevasta.

Kytnnss olen kuitenkin saanut vuodesta 1994 alkaen tuntea vaivaantuneisuutta tss autoveroasiassa. Selkesti Suomessa on yritetty kaikki konstit, jotta kaikkia EU-maita koskeva lainsdnt ei toteutuisi meidn kohdallamme. Yleens en paljon perusta julkkiksista, jotka ovat ryhtyneet politiikkaan. Autoilijoiden kannalta lienee kuitenkin onni, ett Ari Vatanen on ollut yksi parlamenttiedustajistamme Brysseliss. Henkilkohtaisesti uskon, ett autoverotuksen uudistaminen olisi edelleen hautautuneena jonkin paperibarrikadin taakse ilman hnt.

Tietolaarit sikseen. Kansalaiset ovat nyttneet jlleen kytnnss, ett sitkeydell ja pernantamattomuudella sellaisiinkin asioihin voi vaikuttaa, joihin valtio on haluton puuttumaan. Autoverotukseen tulee vhitellen tolkku lhinn muutamien yksityisen ihmisen aktiivisuuden myt, koska he ovat taisteleet kalmarin lonkeroita vastaan tehtvn valtavuudesta huolimatta.

8 thoughts on “Kansalaisen tietolaari

 1. Linkki toimi viel tunti sitten, mutta ei en. Kuka veti tpselin seinst?

 2. Ei toimi byh. Tuulilasilla oli iso lista tehtyj (verifioituja) ptksi, jaksaisko joku hakee linkin.

  Suomi on paska maa, Rty mukaille

 3. pinserin vika. heti kun paljastitte linkin, toi meni kiinni.

  ;-)

 4. Viel kun saataisiin nin todistetusti olemassa oleva kansalaisaktiivisuus (ja sen kautta sitkesti asioiden eteenvieminen ja aikaansaaminen) kiinnittmn huomionsa mys johonkin olennaiseen asiaan… :-p

 5. tmmst tietoa olisi tuosta tpselin irroituksesta..

  “Eli palveluntarjoaja sulki sivut kun kuorma kaatoi serverin. Kunhan saavat ftp:n avattua mulle uudestaan, niin poistan kaikki sivulaskurit ja rajoittelen hakuja ja nostetaan saitti uudestaan pystyyn. Levittkn tietoa muillekin forumeille.

  Sit se hesarin juttu teetti. Yhdeksst jonnekin kahteen/kolmeen vlill sivuilla oli vieraillut 12000 eri kvij. Sivuhakujen mr lienee kymmenkertainen tai suurempi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *