Veneist ja matkailuautoista

Veneet ja matkailuautot vaikuttavat asiaan vihkiytymttmst hankalilta tavoilta matkustaa. Silti minua ovat alkaneet kiehtoa pienet, liikkuvat tilat, joissa ihmiset pystyvt kokemaan kotoisuutta olinpaikastaan riippumatta. MITEN se tehdn? Bilteman kuvaston katselu ei tarjoa vastausta thn kysymykseen – millaista on viett lomansa parin nelin kopissa, jossa on kaikki tarpeellinen kotiutumista varten (ja miten se on saatu mahtumaan sinne)?

Kari T kirjoitti 24. maaliskuuta veneilyst: “Juttuhan on siin, ett ainakaan min en veneily harrasta kotoisen tunteen takia, vaan ers parhaista asioista on irtautuminen tavallisista arkisista ympyrist. Viihtyvyys onkin sitten toinen asia, ja se on hyvin paljon kiinni veneilyseurasta (tll en tarkoita pursiseuraa, vaan veneess aikaansa viettvi kavereita).”

Hyv pointti, ett kotoisuus ja viihtyvyys ovat kaksi eri asiaa. Jostain olen kuitenkin saanut signaaleja, ett veneest (ja matkailuauatosta) olisi tarkoitus sisustaa jonkinlainen kakkoskoti. (Ksitykseni veneilyst tosin perustuu lhinn naistenlehtien satumaailmaan, jossa pieneen purjeveneeseen on mahdutettu kaikki mahdollinen olohuoneesta makuuhuoneisiin, keittin ja kylppriin kukkatyynyj ja maustehyllyj unohtamatta. Toisaalta samaisissa lehdiss 400 nelin koteja, jotka on maltettu sisustaa muutamalla tuolilla ja pydll. Kaikkea sit uskookin. Kokemukseni osoittaa, ett kaikki tila tyttyy vjmtt eik sit ole koskaan tarpeeksi.)

Veneilyyn liittyv vapaus ja kulkemisen riemu tulee toivottavasti joskus koettua sekin, eik vene askarruta minua en pelkstn sisustusratkaisuna. Mutta ent matkailuautoilu? Liittyyk siihen vapauden tuntemuksia yhdistettyn viihtyisyyteen?

Erityisen mielelln lukisin jonkin karavaanarin kokemuksia matkustamisesta (jopa kokeilisin sellaista viikon verran itsekin). Lhinn minua kiinnostaisi, miten matkailuautoilu poikkeaa muusta matkailusta. Ennen harrastin mielellni matkustelua rinkka selss nuorisomajasta toiseen, mutta nyt voin jo mynt, ett vapauden ja ilon sijasta se useimmiten hertti stressi ja huolta seuraavasta ypymispaikasta sek sankkaa kututusta, koska rinkka painoi ja oli tiell. Se oli mys aina tynn vrnlaisia tavaroita, samalla kun tarvittavat puuttuivat. Kerta toisensa tein samat virheet pakatessa. Ehk silloin alkoi jo it ajatus, ett joku kerta kaikki tarvittava kulkee mukavasti mukana ilman, ett se on itse kannettava paikasta toiseen.

Sen verran on tullut vietetty aikaa hotelleista ja motelleissa sen jlkeen, ett matkailussa ne selkesti ovat tylsin puoli muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Siksi etsin korvaavia ratkaisuja – voisiko matkailuauto olla sellainen? Vai toisiko se mukanaan vain kodinhoidon tylsyydet, ypymispaikan etsinnn hankaluudet, rajoitukset minne ja mit vauhtia voi ajella ja klaustrofobian? (Luultavasti tunkisin sen liian tyteen liian vrnlaista tavaraa, kuten reppuni aikoinaan. Mik on olennaista viihtyvyyden kannalta?)

Lis kysymyksi: Voiko matkailuautolla matkustaa tyylikksti, mennen minne miellytt mutta nukkuen ja syden omaan tahtiinsa eik paikallisten check-inien ja -outien mukaan? Onko sill aina pakko ypy jossain sumpussa, joka on tynn muita matkailuautoja? Onko matkailuautoilijan hiljainen pakko ottaa osaa muun karavaanarikansan sosiaalisiin kuvioihin? Voiko jostain vuokrata kohtuuhintaan matkailuautoja, joihin voi mys ottaa lemmikkikoiran mukaansa? Tiedn, ett jossain joku tiet vastaukset nihin kysymyksiin. Toivon asiaan perehtyneilt kommentteja!

4 thoughts on “Veneist ja matkailuautoista

 1. Ei valitettavasti ole omakohtaista kokemusta matkailuautoista. Mutta jos aihe kiinnostaa niin ‘About Schmidt’ leffaa voisin suositella.

  Stressi reppureissaamisesta? Hp hp – ei vlttmtt, ei ainakaan tll aasiassa. Tietysti jossain muualla, muussa kulttuurissa tilanne voi todellakin olla aivan eri.

  PS. 30 litraan saa mahdutettua yllttvn paljon, vittisin ett kaiken tarvittavan omaisuuden… thanks to Mp3 :-)

 2. olen pari kertaa matkustanut pohjoiseen matkailuautolla. molemmilla kerroilla autossa lhinn taitettu matkaa. siin on omat hyvt ja huonot puolensa. hyv on se, ett isompi henkilmr mahtuu yhteen autoon, autossa voi nukkua makuulla, voi liikkua ja oikoa jseni, pelata korttia jne. erityisen hyv pitkil matkoilla on matkan taittuminen nopeasti, sill kuskit voivat nukkua vuorotellen. huonoa puolestaan sekasotku, joka syntyy erilaisten ihmisten matkustaessa. mua ahdisti kavereiden kamojen levittely aivan mihin sattuu.

  molemmilla reissuilla nukuimme autossa vain yhden yn ja se sujui ihan mukavasti. ruokaa emme siin laittaneet.

  (hauskaa oli mys moikkailu muille matkailuautoilijoille :)

 3. Olen karavaanareiden lapsi ja elnyt hyvinkin monta kes ja viikonloppua pakettiauton takaboksin kokoisesta kopista aina suureen matkailulinja-autoon asti, erittin vaihtelevissa olosuhteissa siis. Uskokaa tai lk, siihenkin j kiinni…

  Aikuisena olen ilokseni lytnyt elmnkumppanin, jonka kanssa on hankittu asuntoauto. Omat keittikamat aina mukana, oma snky ja petivaatteet, vapaa pyshtymn kahville koska tahansa (ja kahvi on aina tuoretta) ja vapaus kulkea oman mielen ja aikataulujen mukaan illan hotellivarauksista riippumatta. Karavaanari-riehoihin en ole ikin osallistunut (enk osallistu), asuntoautolla voi matkustaa mys erakkohenkisempi pari :)

  Kun on kaksi kuskia, liikkuminen ei rasita ja kesmkin maiseman voi aina halutessaan vaihtaa…

 4. Joo min en myskn tajua mik saa ihmiset uskomaan, ett on hienoa matkustella asuntoauton tai sitten trkeen hitaan ja suorastaan vaarallisen asuntovaunun kanssa.

  Ostetaan ensin 25 000 euron asuntoauto, joka homehtuu ja ruostuu. Sill ei oikeasti saa edes ypy miss huvittaa tietysti, jos pit ypymisest tien laidassa olevalla levikkeell tai muka virkistvill roskatuilla ja paskotuilla lepopaikoilla, niin hyv. Sitten on nm karseat karavaanareiden yhteist joissa jotkut asuntovaunut mlltt vuosikaudet paikallaan ja porukat puhuu kivasta sosiaallisesta yhteisst, hah! juoppoja, outoja, moukkamaisia ja ylipainoisia ihmisi lhes kaikki.

  Eik olisi helpompaa kytt tm 25000 euroa perheen hyvinvointiin viemll heidt esimerkiski tutustumaan eri kaupunkeihin, kyttmll kaupunkien tarjoamia luksushotelleija porealtaineen ja lapsiparkkeineen. Hotelleisssa olisivat samalla kytss hieronta-, kuntosali-, ykerho- ja aamupala palvelut.

  On varmasti helpompiakin tapoja tyhjent kossupullo tai kaljakori(karavaanareiden lempi juomia?) ja saada pilattua perheen keslomat, kuin hankkia itselleen renkaallinen pieni koppi, voisi kokeilla vaikka omaa vaatekomeroa tai vessaa, niin psee varmasti samoihin fiiliksiin.

  T. Linda Lo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *