Ruokakirjojen aatelia

Kangasalan kirjaston hoitajilla on hyv maku – he asettelevat kirjaston kyttjien iloksi pydille monenlaisia trppej, joihin tulee tarttuneeksi ohikulkiessaan. Tll kertaa mukaan sattui Vivi-Ann Sjgrenin kirja “Mustaa kahvia, keksinmuruja”. Se osoittautui erittin taitavasti kirjoitetuksi henkilhistoriaksi, jossa ruoka ja elm kietoutuvat kiehtoviksi pikku tarinoiksi. Mukana on mys mutkattomia reseptej, joita varmasti kannattaa kokeilla. Tss yksi malliksi:

“KUULLOTETUT PORKKANAT
Vastakeitettyj kuumia porkkanoita ravistetaan kattilassa, jossa on vhn voisulaa ja sokeria.”

Siin kaikki. Mik elegantti yksinkertaisuus!

Pari vuotta sitten sain suomentaa kirjan Charlie Trotterin “Gourmetkokkaus for Dummies”, josta valitettavasti taitaa olla painos lopussa. Suomentamisen suurin haaste oli erilaisten mittojen ja painojen muuntaminen amerikkalaisista suomalaisiksi. Pdyin ratkaisuun, jossa knsin mitat mahdollisimman tarkasti. Niinp monessa ohjeessa kehotetaan ottamaan 4,8 dl sit tai 7,2 dl tt. Itse kokkaan enemmn sormituntumalta (hyppysellinen, kourallinen ja loraus pasiallisina mittoinani). Siit huolimatta Trotterin kirja jtti lhtemttmn jljen tapaani ajatella ruokaa.

Viime kesn Kaliforniassa kvin erss SIG:iss (special interest group meeting), jossa meit hauskutettiin muun muassa kertomuksilla brandin teosta. Kun illan ohjelman vetj reiluun amerikkalaistyyliin teettti satapisell yleisll tehtv, jossa muun muassa piti kirjoittaa yls mielestn maailman parhaan ravintolan nimi, yllttvn usea ptyi juuri Chicagon Charlie Trotter’siin. Ihan turha jtk hn siis ei ole!

Muita suosikkikirjojani taloudenhoidon alalta muuten ovat ihanan nostalgiset Emnnn kodinhoito-opas (Maatalousseurojen keskusliiton julkaisuja) ja Martan ruokatalousoppi (Martta-liiton toimituksia). Kokeilkaapa joskus Helsingiss kydessnne Martta-hotellin aamiaista Uudenmaankadulla. Se on kotoisa ja maukas vailla vertaa, aivan erilainen kuin isojen hotellien bulkkiaamiaiset. (Toinen kokeilemisen arvoinen aamiaispaikka on Palacen terassi kauniina kesaamuna, kun satama aukeaa alla ja laivat kulkevat vlkehtivn meren halki kohti Suomenlinnaa.)

2 thoughts on “Ruokakirjojen aatelia

 1. Hyv keittokirjaa lukee kuin romaania ja hyvss romaanissa puolestaan on ruokaa. Vaikka mukavinta on kperty sohvannurkkaan keittokirjan kanssa, ehdottomasti suositeltavia ovat esimerkiksi seuraavat romaanit, joihin tulee palattua snnllisesti uudelleen:

  Nora Ephron: Sydn karrella
  Ruokakirjoittajan parisuhde ajaa karille. Viimeisilln raskaana oleva nainen ky lpi suhdettaan, sukuaan ja reseptej. Viihdett (erityisesti jos on kipen ja vhn surkea).

  Jorge Amado: Dona Flor ja hnen kaksi aviomiestn
  Kanelin ja kahvin tuoksuinen kirja, jossa Dona Florin aviomies palaa kuoleman takaa houkuttelemaan vaimoaan kiusaukseen. Eroottinen symisen ja juomisen ylistys!

  Keittokirjoista kytss kuluvat “Ruanvalmistus”, jota kytetn talouskouluissa (ihan perusohjeita) ja Anna-Maija Tantun kokoama “Hyv ruokahalua 2 – Kotikokin parhaat leivonnaiset” (Suuren suomalaisen kirjakerhon lukijoiden leivontaohjeita – oikeasti paras kokeilemani leivontakirja). Muita keittokirjoja sitten luetaan huvin ja opin vuoksi, ja niiden pohjalta svelletn ruokia vhn sinnepin ja soveltaen.

  paola_

 2. “Raanskalaisen keittn salaisuudet” (WSOY) joka lienee suomennettu jo joskus 60-luvulla on mys mainio ja opettavainen kirja. Ei ehk niinkn reseptiens vuoksi vaan koska siin keskitytn raaka-aineiden oikeaan tyst- ja valmistustapaan, On mm. ihan kasvattavaa lukea miten kasvikset *oikeasti* pit keitt.

  Ostimme kirjan huoltsikkamyymln nalennuskirjakasasta, eik maksanut paljon.

  # mab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *