Portinvartijoiden aikaan

Nuoruudessani (siis siin vaiheessa, joka edelsi tt postmodernia jlkinuoruutta) jokaisen kapakan ovella seisoi vakavan nkinen Kerberos, jonka ohi pstkseen oli pidettv naama peruslukemilla. Erityisen trke oli nyr jonottaminen, oli kabaree sitten tynn tai tyhj. Tll tavalla ravintola korosti omaa suosiotaan ja arvoaan. Kerran Oulun Rattoriklubin ovella sain tuta varsinaista mielivaltaa, kun ovea vahtiva nppynaama ilman sen kummempia perusteluita totesi ykskantaan: “Ei me haluta tuollaisia asiakkaita tnne.” Thn pivn menness ei ole selvinnyt, mik asiakkaassa oli vikana. Epilen vahvasti edelleen, ett vika oli ovivahdin pss.

Journalismissa on vastaava rooli ollut perinteisesti ns. gatekeeperill, jonka tehtv on vartioida, ettei viestimen arvokkaan sislln joukkoon pse pujahtamaan mitn arveluttavaa ainesta. Usein tmn portinvartijan roolin saa toimituspllikk tai -sihteeri, jolle muut alistavat hengentuotteensa hyvksyttviksi tai hylttviksi, joskus uudelleen sorvattaviksi. Varsinkin avustajan nkkulmasta voi toisinaan vaikuttaa, ett osa nist portinvartijoista suhtautuu maailmaan samalla tylyll asenteella kuin muinainen juoppovahti ravintolan ovella. Kaikki on jo nhty, eik mikn jaksa kiinnostaa kahta sanaa kauempaa.

Monenlaisessa mediassa tyskennelleen voin silti vakuuttaa, ett ankarin sensori asuu journalistin omassa pss. Sielt se kyselee, onko tm asia nyt tarpeeksi trke uutisoitavaksi, kannattaako raportoida jotakin vai jtt vain omaan tietoon, ja onko sill mitn vli mit pivst toiseen kirjoittaa. (Tai vaihtoehtoisesti, minklaisia suunnattomia seurauksia voisi olla sill, ettei uskoisi haastateltavan “tt ei saa sitten laittaa lehteen” -puheita, jotka snnllisesti seuraavat jokaista julkistamisen arvoista lausetta varsinkin pienemmill paikkakunnilla).

Monessa sananvapauden kehdossa tm kaiken kyseenalaistaminen on edennyt tysmittaiseksi paranoiaksi asti. Ulospin se nkyy kaikkeen viestimeen kohdistuvan kritiikin kieltmisen ja huomiotta jttmisen. Tll tavalla pyritn silyttmn ainakin ulospin kuva erehtymttmyydest, punnitusta puheesta ja yhteiskunnan lahjomattomana vahtikoirana toimimisesta. Kytnnss toimittajat ovat kuitenkin niin nennisen valtansa paniikkiin asti kangistamia, ett pienikin mynnytys lukijoille tuntuu kertakaikkiselta kasvojen menetykselt. Auktoriteetti ja arvovalta ovat vaakalaudalla jokaisen oikaisun, vastineen ja mielipidekirjoituksen kohdalla.

Paradigman muutos on kuitenkin jo tapahtunut, ja siihen on syyn Internet. Olkoonkin, ett seilaamme yh kyberavaruudessa, jonka yleisin sivu on 404 Not Found ja yhden pystyviiva.gifin latautuminen vie Macilla puolitoista minuuttia arvostetussa portaalissa. Joka tapauksessa viestinnn vallankumous on jo tosiasia. Kukaan ei pysty toimimaan portinvartijana tss ympristss.

Sanomisen vapaus on jokaisella, jonka tekniset vlineet ja tietmys riittvt (eik niiden tarvitse olla kovin kummoisia). Blogit ovat erinomainen esimerkki tst kehityksest. En ei ylipns kenenkn tarvitse seisoa hattu kourassa medialinnakkeen ovella. Riitt, kun on omasta mielestn jotain olennaista sanomista. Saapa nhd, mink verran sananvapauden hurmaa ja kirjoittamisen iloa netti pitemmn plle pystyy tarjoamaan, ja miten perinteiset viestimet thn haasteeseen vastaavat.

6 thoughts on “Portinvartijoiden aikaan

 1. Tuosta alusta muistuikin mieleen ers tapahtuma Helsinkilisen ravintolan edess viime viikolla. Piti menn symn ja “muutamalle”.

  Ja eikhn Kerberos siin ovella pyytnyt ‘papereita’! Tunsimme itsemme oikein tervetulleiksi symn. Jos kaikki paikat ei olisi olleet niin tynn eik nlk kurninut mahassa, olisimme kntyneet pois heti.

  Siis mik *[sukuelin]* suomalaisia ‘pokeja’ vaivaa? Mist lhtien tarvitaan henkilllisyystodistusta siihen ett saa ruokailla ravintolassa?

  En viitsi edes mainita ravintolan nime, koska sama ptee jokaiseen ravintolaan. Ja mit pienempi paikkakunta tai trendikkmpi ravintoa, sit nyrpemp palvelua saa ovella.

  Hmm. Syit voi sitten jokainen mietti. Mieleeni tulee sanoja kuten ‘alemuuskompleksi’, ‘vallankytt’, ‘suomalaisuus’, rumempien joukossa. Yhtkn nist en kyll liit palveluammattiin.

 2. Luulisin, ett tll hetkell portsaripaholaiset ovat erityisen aktiivisia, kun pari viikkoa sitten ers tunnettu ravintola sai pidemmn anniskelukiellon ravintolaan pesiytyneiden alaikisten takia.

  Silti tuollainen papereiden kysyminen rsytt.

 3. Tuosta nkkulmasta katsottuna asian tietenkin ymmrt, on papereiden kysyminen ykerhojen ja klubien ovella ihan sallittavaa vaikka vhn ylimielisen tuntuista.

  Mutta kun seurueen ikjakauma on tuolla 25-29 ja ollaan nimenomaan menossa symn (kyseisess ravintolassa on ruokapuoli erikseen johon mennn jopa eri oven kautta) eik baarin puolelle, luulisi ett asiakkaan voisi ottaa vastaan hieman kohteliaammin.
  Laillinen ik alkoholin nauttimiseen kun on tuo 18 huolimatta pntysravintoloiden 24-v rajoista.

 4. Hei – Riitta yritti kirjoittaa mediasta, ei portsareista…

  On aika nennist, miten kriittisi toimittajat ovat omia tekstejn kohtaan. Kaikkihan riippuu siit, miten paljon toimittajat tietvt tai ymmrtvt, sill jos ei tied tai ymmrr, on kritiikki merkityksetnt ja lehdest saa lukea ihan mit tahansa. Aika usein.

 5. Tiedn – mutta tuosta alusta tuli vain mieleen tm tapaukseni. Eik kirjoituksien pitisi hertt ajatuksia eri nkkulmista? :)

 6. Mainio teksti, kiitos. Jostain kumman syyst osuin saitille ensi kertaa vasta tnn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *