Pinseri/Big One

Ilmoittautuminen Big One -kilpailuun.

Työn nimi
Suomen blogilista

Suunnittelusta ja tuotannosta vastanneet yritykset
Pinseri.com

Työn suunnitteluun ja tuotantoon osallistuneet henkilöt
Sami Köykkä, Riitta Santala-Köykkä

Asiakas
omaehtoinen projekti, ei varsinaista asiakasta

URL, josta kilpailutyö löytyy
http://www.pinseri.com/bloglist

Lyhyesti:
Suomen blogilista on kattava luettelo suomalaisista weblogeista, ja samalla uusien blog-päivitysten seurantapalvelu.

Historiaa:
Kevään 2002 aikana suomalaisten weblogien määrä alkoi rajusti kasvaa. Bloggaajat linkittivät uusia blogeja sivuilleen sitä mukaa kun niitä ilmaantui lisää, mutta uusista blogeista alkoi olla hankalaa pitää kirjaa ja niiden seuraaminen oli työlästä. Bloggaajayhteisössä käytiin vilkasta keskustelua keskitetyn blogiluettelon ja päivityslistan tarpeesta. Oman blogilistatyökalun ehti alkukesästä ensimmäisenä rakentamaan Pinseri.com, ja hiljalleen moni muukin siirtyi käyttämään hyväksi havaittua skriptiä. 20.7. 2002 lista siirtyi Pinseri.com -weblogin laidasta nykyiseen osoitteeseensa. (linkki: http://www.pinseri.com/archives/000130.shtml)

Mitä:
Blogilista koostuu siis suomalaisten weblogien luettelosta. Suomalaisina ymmärretään väljästi sekä suomenkieliset, suomalaisten ylläpitämät että suomalaisia aiheita käsittelevät blogit ja verkkopäiväkirjat. Tarjolla on sekä aakkosellinen luettelo kaikista listalle ilmoitetuista blogeista (21.2. 2003 yhteensä 206 kpl) että päivitysjärjestyksen näyttävä lista, jossa viimeksi päivitetyt blogit näkyvät ylimpänä. Blogilistalta näkee yhdellä vilkaisulla, mihin blogeihin on kulloinkin ilmaantunut uutta sisältöä. Lista päivittyy tunnin välein. Blogilistan sisällön voi myös "Päivän pamaus" -toiminnolla personoida omien mieltymystensä mukaiseksi, mikäli käyttäjä tietää olevansa kiinnostunut vain tiettyjen blogien päivityksistä kaikkien 191 sijaan. Blogilistapalvelua voi käyttää sen kotisivulta käsin, mutta vaihtoehtoisesti on mahdollista upottaa listaskripti käyttäjän omallekin sivulle.

Vaikka blogilista onkin selkeästi Pinseri.comin projekti, ilmenee Suomen "ensimmäisen aallon bloggaajien" jonkinasteinen yhteisöllisyys siten, että yksittäiset bloggaajat ovat kehitelleet blogilistaa täydentäviä ja siihen kiinteästi liittyviä apupalveluja.

Esimerkkejä:

Absum. netin blogikartta näyttää bloggaajien sijainnin Suomen kartalla,
http://absum.net/map/

Miihkali.netin Blogle on siihen ilmoitetuista blogeista osumia etsivä hakumoottori,
http://www.miihkali.net/

ja Myrsky.netin Blogien hautuumaa listaa "kuolleita" blogeja, joiden päivittäminen on lopetettu.
http://www.myrsky.net/jutut/blogien_hautuumaa

Miksi:
Pinserin blogilista on omaehtoisesta, pienen yhteisön tarpeesta kehittynyt yleishyödyllinen palvelu, jonka käyttäjäkunta on kasvanut nopeasti weblog-ilmiön mukana. Voidaan ajatella, että listan olemassaolo on osaltaan vaikuttanut weblogien tuottamisen ja niiden lukemisen popularisoitumiseen pienen marginaaliryhmän kiinnostuksen kohteesta jopa trendi-ilmiöksi, joka on nyt yllättävänkin tunnettu ja kiinnostuksen kohteena perinteisemmänkin median välineissä. Lista tuo tunnetuksi suomalaisten blogien ja nettipäiväkirjojen kirjoa aina syväluotaavista tunnustuksista koululaisten, koodarien, kotiäitien, kulttuurifriikkien ja poliitikkojen blogeihin. Aloittelijalle se tarjoaa hyvän katsauksen suomalaiseen bloggaamiseen, ja madaltaa kynnystä aloittaa oma weblog, mutta on myös aktiivisemmalle käyttäjäkonkarille edelleen se ainoa oikea, tarpeellinen blogilista, jota seurataan päivittäin.

Kohderyhmä: nk. "Suuri yleisö", mukaan lukien bloggaajat, weblogien aktiiviset seuraajat ja aiheesta kiinnostuneet, potentiaaliset seuraajat.

Esittelysivun sisältö ja yllytys osallistumiseen: Hinku/Käytöskukka.org