Uuden top-listan uudet ilmiöt

Uusi koekäytössä oleva top-lista on tuonut odottamattoman efektin lukijoiden keskuudessa: aiemman jutun kommenteissa parikin käyttäjää kertoi alkaneensa vältellä tuntemattomien blogien klikkaamista jotta nämä blogit eivät suotta nousisi top-listalla. Tämä sotii nyt hieman koko uuden listan ideaa vastaan, koska klikkauslaskurin tarkoituksena on nimenomaan nostaa listalle muitakin kuin kärjessä jo valmiiksi olevia blogeja. Onko tämä yleisempääkin? Täytyykö listalle kehitellä jonkinlainen karmalaskuri, tapa antaa plus- ja miinusääniä blogeille?

Huomasin muuten eräässä blogissa toisenkin efektin: joku oli korvannut blogissaan suoran blogiin johtavan osoitteen klikkauslaskurin osoitteella. Tarkoituksena käsittääkseni tarjota linkatulle blogille sen ansaitsemat klikkaukset, vaikka blogiin siirryttäisiinkin sivupalkin tai jutussa olevan linkin kautta. Tuo on hyvin hieno ele, mutta valitettavasti tässä tapauksessa ihan turha. Blogilistalla olevat laskurilinkit ovat nimittäin kertakäyttöisiä, eikä niiden kopioimisesta omalle sivulle ole linkatulle blogille mitään hyötyä (eikä tosin haittaakaan). Linkki kyllä toimii normaalisti, mutta sillä ei ole vaikutusta tilastoihin. Tähän asiaan on tulossa ihan toisenlainen ratkaisu, sillä Blogilistan tarkoituksena ei ole rohmuta itsekkäästi kaikkia linkkauksia itselleen vaan kannustamme edelleen linkittämään toisiin blogeihin myös oman blogin sisältä, käyttäen blogien normaaleja osoitteita.

31 thoughts on “Uuden top-listan uudet ilmiöt

  1. voisin edelleen huudella sen perään, että miksi välillä, kun lisään entryn blogiini, blogilista väittää ettei se päviittynyt. sitten taas monet muut blogit muka “päivittyvät” kun niihin lisätään kommentti/mainokset vaihtuvat.

    blogilistasta on tulossa.. hm.. mitenköhän tämän sanoisi.. liian yhteisöllinen paikka. se ei enää vain tee tehtäväänsä objektiivisesti, eli tarjoa linkkejä päivittyneisiin blogeihin, vaan ihmiset kilpailevat järjettömästi sillä, miten heidän bloginsa sijoittuu jossain ‘kuumint hottii’-listalla.

    voisikin panostaa oikeisiin toimintoihin enemmän kuin erilaisiin listoihin. esim se xml-rpc tuki, josta siitäkin sanoin aiemmin.

  2. Top- ja muut suosiolistaukset aiheuttavat väistämättä vertailua ja jopa kilpailuasetelmia jotka pitävät sisällään sellaisia piirteitä joista en pidä kun kyse on kuitenkin ihmisten vapaaehtoisesta kirjoittamisesta ja muusta itseilmaisusta. Top-lista lisää populismia ja provoja.

    Top-listan hyvä puoli oli aikanaan se, että tulokas löysi sen kärjestä hyvät kirjoittajat. Nykyään sieltä löytää paljon muutakin, joka ei todellakaan perustu hyvään, oivaltavaan kirjoittamiseen.

  3. Jos tilanne on tosiaan mennyt niin naurettavaksi, että ruvetaan välttelemään joihinkin blogeihin klikkaamista listan kautta (koska siitä koituisi niille “hyötyä”), suosittelen harrastuksen vaihtamista johonkin sellaiseen, joka rasittaa vähemmän mielenrauhaa. Itkupillit.

  4. Kannattaa muistaa, ettei top-lista itsessään tee yhtään mitään, se vain on. Jos ihmiset alkavat sen takia muuttaa käyttäytymistään, se on heidän oma valintansa.

  5. Uusi lista tekee sen mihin se on nähdäkseni tarkoitettukin. Huomaan “äänestäväni” tämän elävän listan ansiosta a) jo arvostamiani b) vielä vieraita blogeja. Pinnalla alkavat pysyä juuri sellaiset blogit joita listaklikkaajat haluavat nähdä. Kestävyys, tasainen laatu sekä päivitystahti ja “se jokin” ratkaisevat.

    Blogi on enemmän kuin kirjoittamista. Välillä kuvaa lastun arjesta, välillä neuloo koodia koko maailmasta. Listalla voi valita haluaako kisailla klikkausmittelöissä, vai pitääkö bloginsa vain tarjolla hakemistossa. Molempi parempi, mutta olisi kiva että jo suositutkin pysyisivät huipun tuulisuudesta huolimatta listoilla. On mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea lukijamassa arvostaa blogeissa.

    Nopeastihan sen hahmottaa onko blogi kuvia, linkkejä tai proosaa, mutta vasta ajan myötä muodostuu käsitys josko pitää blogin tarjonnasta. Inhimillistä.

  6. Aika hyökkäävästi tunnutte suhtautuvan sen kuvaukseen, miten beta-testissä oleva uusi väline vaikuttaa käyttäytymiseen. Sikäli kun minä ja anonymous olemme tässä asiassa ainutlaatuisia, asialla ei ole väliä, ja tarkoitus olikin vain tuoda esiin, että beta-versio vaikuttaa näinkin. En itke, eikä maailmani muutu uuden listan myötä. Korkeintaan, jos uuteen laskusysteemiin siirrytään, listan käytettävyys mun osalta laskee. Mihinkään ei tietenkään ole kirjoitettu, että uuden listan pitäisi palvella juuri minunkaltaiseni väriätunnustavan tarpeita. Voin myös muuttaa omia periaatteitani ja käyttäytymistäni – siihenhän innovaatioiden arkipäiväistyminen ja käyttöönotto perustuu. Eikä listan seuraaminen ole mulle mikään harrastus vaan melko toisarvoinen asia. Toisarvoisistakin asioista on kai silti lupa tehdä huomioita?

  7. heidi, tarkoitushan ei ole missään nimessä hyökätä ketään vastaan. Blogilistan tarkoituksena on palvella kaikkia käyttäjiä tasapuolisesti (ja juuri sen vuoksi monet sen suunnitteluratkaisuista ovat sellaisia kuin ne ovat). Itseäni kiinnostaa kuulla, miten laajasti uutta listaa koetaan kertomallasi tavalla, koska nämä asiat vaikuttavat tulevaisuuden suunnitelmiin.

    Oli myös mielenkiintoista nähdä pinkkiksen maininta siitä, että Blogilistasta olisi tullut liian yhteisöllinen. Itse pidän yhteisöllisyyttä positiivisena seikkana, mutta on aina hyvä kuulla myös vastakkaisia mielipiteitä.

    Erilaisten listojen varjopuolena on ja tulee aina olemaan se, että niillä on vaikutuksensa palvelun käyttäjiin. Blogilistan tarkoituksena on ja tulee aina olemaan objektiivisuus, eli listaa voi käyttää katsomatta koskaan ranking-listoja ja oman bloginsa voi aina poistaa listoilta.

    Kaikkien listojen perimmäisenä tarkoituksena on tarjota uusia tapoja luettavan löytämiseksi. Kun listalla on 3000 blogia, pelkän päivitysjärjestyksen ja hakemiston kautta sitä ei välttämättä aina löydä.

    Lisäksi tarkoituksena on jatkuvasti vastustaa sisäpiiriytymistä, eli en halua että listalta erottuu tietty blogien joukko jota kaikki seuraavat ja jättävät listan ulkopuolelle jääneet varjoonsa. Sen vuoksi pyrin tekemään listoista sellaisia että kenelle tahansa tarjotaan mahdollisuus nousta muiden huomioon. Kaikki blogit eivät sitä voi kuitenkaan yhtäaikaa tehdä.

    Lisäksi vuosien varrella on käynyt aukottoman selväksi se, että sekä uudet että vanhat käyttäjät ovat kiinnostuneita siitä, mitä blogeja luetaan eniten. Sen vuoksi top-lista on ja pysyy. Listan täytyy kuitenkin pysyä sillä tavalla dynaamisena että se ei milloinkaan jämähdä osoittamaan jatkuvasti samoja blogeja.

  8. JussiOgn kanssa NIIIIIN samaa mieltä. Musta tuo top-listan nopeampi muuttuminen ja aktiivisuus on hyvä asia. Nykyinen versio kun tuntuu varsin pysähtyneelle.

  9. Täytyy kyllä sanoa, että onpa lapsellista olla klikkaamatta joitain blogeja jos ei halua niiden listalla nousevan. Kasvaakohan siinä sitten jonkun “virtuaalipippeli” jos on listalla korkeammalla tai vastaavasti lyhenee jos joku toinen listalla ohitse nousee. Eikai tuota listaa nyt tarvi niin tosissaan ottaa. Omasta mielestäni uudistukset ovat hyviä ja mahdollisuus löytää uusia hyviä blogeja kasvaa, kun joku ennestään tuntematon saattaa silmiin osua.

    Vaikkakaan en tähänkään asti ole valinnut blogeja top-listasijoituksen perusteella vaan ihan sen perusteella mikä itseäni kiinnostaa. Ja teen niin jatkossakin. Sekä top-listan kärki- että häntäpäästä on löytynyt mielenkiintoista luettavaa.

  10. Hei Sami, kiitoksia tuosta. Nyt kun sanoit, niin minä etsin uusia pamautettavia nimenomaan luokittelu-hakemistojen perusteella. Muotoilu- ja tutkimus-aiheiset blogit tuskin nousevat Beta-listan kärkeen, joten uudenkaan kautta en löydä niitä. Kumminkin, noi pointit joita sinä ja muut sanovat ovat hyviä ja mäkin arvostan niitä, osittain sitäkin, että “oikeasti käydyimmät” nousevat kärkeen, mutta kyllä musta uusi tilanne on vastaava kuin tarjottaisiin katselluimmat kansikuvat-lista verrattuna kotiin tilatuimmat lehdet. Mäkin vilkaisen lööpit kaupassa, mutta uudella dynaamisella listalla hyviksi huomattujen (paljon pamautettujen) ajankulu-blogien löytäminen on vain sitten hiukan haastavampaa. Niinpä, en jatkossakaan klikkaile lööpiltä vaikuttavia tuntemattomia blogeja, koska en halua olla mukana nostamassa niitä kärkeen – ei kilpailun vuoksi vaan siksi, että hyvät olisivat kätevästi kärjessä. Tiedän, ettei argumentti ole järin avarakatseinen, mutta enpä ajakaan beta-listan kaatamista – dynamiikassakin on oma hupinsa niille, joita asia kiinnostaa.
    Loppukaneettina: en usko, että monilla on näin hyöty-orientoitunut tapa lukea blogeja. Mä olen pamauttanut duuni-blogit, joitakin tuttuja ja loput olen lukenut top-listan kautta, ikään kuin aikakauslehtinä, viihteeksi ja iloksi. Tuntuu, että oma tapani käyttää listaa on melko marginaalinen ja uusi versio useimpien mielestä parempi.

  11. Voi hyvänen aika!

    Nyt en voi enää kuin pyöritellä silmiäni näiden listasijoitusjupakoiden kanssa. Aikuiset ihmiset! Alkaa ajatua aika kauas blogeista ja bloggaamisen ajatuksesta tämä sirkus. Että jos joku saakin isompia lukemia! Ja vielä ansaitsemattomia! Estä ja varjele!

  12. Nyt kun asiasta mainittiin, niin totta tosiaan, näinhän varmasti tullaan tekemään eli jotkut saattavat välttää klikkailua, ainakin nyt, kun se mahdollisuus on ilmiteerattu. Ihan jo siitäkin voi sen päätellä, miten voimakkaita tunteita vanha lista on herättänyt. Miksei siis uusi vielä enemmän, kun huomataan, että voi klikkauksellaan äänestää ja että se tosiaan vaikuttaa. Uutta top-listaa on helppo manipuloida näin, jos siltä tuntuu, onhan siellä melko pienet erot lukijamäärissä naapurusten kesken, muutamakin vaikuttaa. Koska ei ole voinut välttyä puolella jos toisella törmäämästä outoon top-vihamielisyyteen, niin miten se mieli tässä kohden ei muotoutuisi teoiksi.

    Tulevaisuus näyttää, kuinka paljon tulee vaikuttamaan klikkailukikkailu, jota ihan varmasti tulee eikä siinä ole kyse sen kummasta kuin jaloilla äänestämisestä. Nythän voi sekä lukea, paheksua että jättää ääni antamatta. Ennen saattoi vain lukea ja paheksua ja jättää tilaamatta mutta sen vaikutus oli heikompi.

  13. Tämä pitänee varmaankin tulkita siten, että tilatuimmat-lista on hyvä säästää? Näin olen kyllä itsekin ajatellut.

  14. No olisko peräti mahdollista säilyttää nykyinen top-lista minunlaisilleni varmaa viihdettä ja tuttuja asioita halajaville ihmisille ja tuoda sen rinnalle ihan uusi hot-lista, joka olisi siis tämä rakentamasi beta-lista?

  15. Sami, ehdit lukea ajatukseni =D. Tyhmää, että tämän prosessointi kesti näinkin kauan multa! Mutta mä lähdin niin liikkeelle siitä ensimmäisestä ällistyksestä, että beta-lista vaikutti klikkailuun noin, ja arvio syistä tuli vasta perässä.

  16. Mutta pitäisikö sitten olla myös paheksutuimmat-lista, jonne voisi äänestää blogeja joista ei tykkää? :-)

    (tiedän, nyt mennään jo todella korkeissa sfääreissä, mutta sellainen tämä blogistan on. älkää ottako liian vakavasti)

  17. Juu, ilman muuta voisi olla eri listoja, jos se kerran näin vaikeaa on. Tai mitä jos olisi mahdollisuus järjestää blogit ihan itse haluamaansa järjestykseen? Voisi tietysti olla pikalinkki tilaaja- ja lukijamäärän mukaisiin listoihin. Saako muuten listojen “keskellä” olevia blogeja, esim. sijaluvulla 1000 olevia, helpommin esille jostain?

  18. miksi tilanteen pitää ajautua kilpailuksi? mielestäni blogilistan topit ja hotit ovat hauska viihteellinen lisä eikä egoni ainoa tukipylväs. kaikki listat voisivat aivan hyvin jäädä. jos joku niiden takia vetää palkokasveja erinäisiin ruumiinaukkoihinsa niin kannattaa ehkä alkaa miettiä minkä takia edes bloggaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *